Vesti iz zemlje

04.11.2022. 13:52

Autor: Katarina Baletić

Šapić daje 18 miliona evra za poklon-vaučere, Beograd štedi za zimu

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Sapic daje izjavu za medije Foto: Printskrin - Youtube/Aleksandar Šapić

Gradska uprava Beograda planira da kupi 350.000 poklon-vaučera za decu i prosvetare iz glavnog grada. Vrednost svakog vaučera je 6.000 dinara, tako da će Beograd na njih potrošiti 17,9 miliona evra. Istovremeno, Beograd je obustavio nekoliko drugih programa jer štedi za zimu, a nova ministarka energetike se hvali uštedama postignutim odlaganjem grejne sezone.

Glavni grad će sada (barem) trećinu ušteda od hladnih radijatora potrošiti na vaučere za sportsku opremu.

Prijave za vaučere za kupovinu sportske odeće, obuće i opreme već je počela po školama u Srbiji.

Prikupljanje ličnih podataka dece koje se trenutno sprovodi je takođe upitno, zbog čega je Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti danas pokrenuo vanredni inspekciji nadzor nad Gradskom upravom Beograda.

Gradski Sekretarijat za socijalnu zaštitu raspisao je sredinom oktobra tender za kupovinu 350.000 poklon vaučera.

Vrednost vaučera treba da bude 6.000 dinara, namenjenih za kupovinu zimske i letnje odeće, obuće, školske ili sportske opreme.

Korisnici vaučera su deca do „uzrasta redovnog srednjoškolskog obrazovanja“, kao i zaposleni i radno angažovani u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama u Beogradu, piše u tehničkoj specifikaciji javne nabavke.

Procenjena vrednost tendera je 1,75 milijardi dinara (14,9 miliona evra) bez obračunatog PDV-a.

Sa obračunatim PDV-om, gradska uprava bi trebalo da potroši 2,1 milijardu dinara (17,9 miliona evra) na kupovinu vaučera.

Nova Šapićeva funkcija, isti vaučeri

Nabavka i dodela vaučera podseća na gotovo istovenu situaciju pred prošlu Novu godinu u opštini Novi Beograd. Prijave su se tada podnosile u opštini Novi Beograd, ispred koje su se danima formirali redovi građana. Vrednost vaučera je i tada bila ista, a takođe su važili za sportsku opremu.

Novim Beogradom tada je rukovodio sadašnji gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić. 

Opština Novi Beograd je tada kupila 30.000 vaučera od firme Sport Vision.

Novi Beograd za vaučere i paketiće dao 1,8 miliona evra

Novogodšnji vaučeri su kupljeni u pregovaračkom postupku, kao najnetransapretnijem obliku tendera. Opština je objasnila da je pre toga raspisala otvoreni postupak, ali da se na poziv nije javila nijedna firma.

Tenderska dokumentacija iz otvorenog postupka koji je sprovodila opština Novi Beograd i ovodišnjeg tendera glavnog grada ima nekoliko sličnosti.

Kompanija koja želi da proda Beogradu vaučere mora da ima najmanje 30 zastupljenih brendova i najmanje 25 maloprodajnih objekata.

Novi Beograd tražio je najmanje 50 brendova i 25 maloprodajnih objekata.

Formula za izračunavanje najpovoljnije ponude je ista, sa tim da se ponderi za pojedine kategorije razlikuju, ali je najviši ponder i dalje cena (70).

Podsećamo, Beograd namerava da potroši skoro 18 miliona evra za poklon-vaučere, a pre mesec dana je obustavio javni konkurs za programe u oblasti sporta, uz obrazloženje da su neophodne uštede u budžetu grada za predstojeću zimu.

Takođe, Beograd je i jedan od glavnih korisnika novca iz tekuće budžetske rezerve i to zbog ugrožene likvidnosti.

Primera radi, u avgustu ove godine je dobio 45,6 miliona dinara zbog smanjenog obima prihoda.

Takođe, ministarska energetike Dubravka Đedović nedavno je rekla da je Srbija zbog odlaganja grejanja, na gasu uštedela više od 50 miliona evra.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Postovani mene zanima a sta je sa nama obicnim smrtnicima koji nismo iz glavnog grada Beograda,dokle vise ovo odvajanje dece!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.