Srbija

27.12.2021. 12:40

Katarina Baletić

Autor: Nova Ekonomija

Beograd se „spašava“ iz budžetske rezerve, a donira pare Nikšiću

Nema pare za funkcionisanje, a pomaže Nikšić....

Foto: Nova ekonomija

Srbija

27.12.2021. 12:40

Grad Beograd je donirao dva miliona evra crnogorskoj opštini Nikšić, kako je rekao predsednik ove opštine Marko Kovačević, a prenela Beta. Sa druge strane, u toku od samo godinu dana u budžet glavnog grada slilo se skoro 24 miliona evra iz državne budžetske rezerve, jer je likvidnost grada  navodno bila ugrožena.

Beograd je u toku 2021. godine iz republičke tekuće budžetske rezerve dobio više od 2,8 milijardi dinara (23,9 miliona evra) i to svaki put sa obrazloženjem da se novac prenosi u budžet grada „iz razloga koje nije bilo moguće predvideti u postupku pripreme i donošenja budžeta, a koji mogu dovesti do ugrožavanja tekuće likvidnosti“, piše u rešenjima Vlade koja su objavljena u Službenom glasniku.

Beogradu još 490 miliona iz budžetske rezerve

Likvidnost je poslednji put bila ugrožena 16. decembra, kada je Vlada donela dva rešenja kojima je Beogradu prenela ukupno 490 miliona dinara za potrebe izmirivanja obaveza.

Samo deset dana kasnije predsednik opštine Nikšić Marko Kovačević je saopštio da je Grad Beograd ovoj opštini donirao dva miliona evra.

On je rekao da je time ispunjeno obećanje koje su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i čelnik Beograda (Zoran Radojičić) dali jednom od lidera Demokratskog fronta Andriji Mandiću, kako je prenela Beta.

Kako je Kovačević rekao, na račun Opštine je već uplaćena donacija.

Tim novcem će biti finansirano više projekata, najavio je Kovačević.

„Najznačajniji su rekonstrukcija ‘Široke ulice’ u Dragovoj Luci, kao i rekonstrukcija Ulice Živka Nikolića. Takođe, imamo i program podrške kulturi i sportu, gde će jedna od značajnijih stvari biti renoviranje fiskulturne sale u Osnovnoj školi ‘Dušan Bojović’ u Župi“, kazao je Kovačević.

Gradu Beogradu prebačeno 470 miliona iz budžetske rezerve

Sredstva će takođe biti opredeljena za podizanje tehničke osposobljenosti Komunalnog preduzeća i Službe zaštite i spasavanja, za projekte koje kandiduju, kao i za subvencije investitorima koji budu dolazili u Nikšić.

Kovačević je ocenio da je ovo značajna investicija za Nikšić.

„Ovo je izuzetno značajna stvar za naš grad, i pokazuje koliko je Nikšić uvažen. Ovim smo ispunili i naše obećanje da ćemo naše političke veze koje imamo u regionu iskoristiti na dobrobit našeg grada i sugrađana. Projekti koji budu finansirani iz ove podrške biće na korist svih građana“, poručio je predsednik te opštine.

Vlada prebacuje 365 miliona sa „penala“ na lokalne samouprave

Podsetimo, Skupština Beograda usvojila je krajem oktobra treći rebalans budžeta za 2021. godinu, kojim su predviđena sredstva od 150 milijardi dinara, koliko zajedno iznose planirani prihoda grada i gradskih opština. 

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić ocenio je tada da je budžet „najveći u novijoj istoriji grada, što je dokaz da se u Beogradu dobro posluje“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.