Vesti iz zemlje

31.10.2022. 09:36

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Beograd traži još 46 komunalnih milicionara

Foto: Wikimedia - Srđan Popović

Grad Beograd objavio je javni poziv za izbor kandidata koji će proći obuku za obavljanje poslova komunalnog milicionara. 

Biće izabrano 46 kandidata koji nakon će nakon stručnog osposobljavanja moći da konkurišu za radno mesto komunalnog milicionera. 

Sa kandidatima, koji budu izabrani na konkursu, zaključuje se ugovor o stručnom osposobljavanju za obavljanje poslova komunalnog milicionara.

Rok za podnošenje prijava je 15 dana od dana objavljivanja javnog poziva na
na sajtu Beograda (rok počinje da teče 29. oktobra).

Kandidati se potom upućuju na obuku o trošku Gradske uprave grada Beograda, navodi se.

Prema Zakonu o komunalnoj miliciji, u momentu zaključenja ugovora kandidat mora biti nezaposleno lice.

Nakon uspešno završene obuke, kandidati polažu ispit za obavljanje poslova i primenu ovlašćenja komunalnog milicionara, nakon čega dobijaju sertifikat.

Кandidat koji uspešno završi obuku ima pravo da učestvuje na javnom konkursu za popunjavanje izvršilačkog radnog mesta komunalnog milicionara, piše u pozivu.

Кomisija će sa kandidatima da izvrši usmenu proveru znanja iz oblasti Zakona o komunalnoj miliciji i veštinu komunikacije, piše u pozivu.

Tokom 2019. godine zaposlen je 61, a u 2021. godini 87 komunalnih milicionara, piše u Strateškom planu 2022-2025 Sekretarijata za komunalnu miliciju.

U izveštaja o radu Sekeretarijata za komunalnu miliciju za 2021 piše da je broj popunjenih radnih mesta 359 sa službenicima na položaju.

Tri pripadnika komunalne milicije su podnela zahtev za sporazumni prekid radnog odnosa, jedan preminuo, jednom izrečena disciplinska mera prestanak radnog odnosa, piše u tom izveštaju.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je aprilu 2021. rekao da Beograd ima 320 komunalnih milicionara, a da nakon uskršnjih praznika te godine u radni odnos stupa još 92 muškaraca i žena koji su prošli obuku.

„Tokom maja (2021.) na obuku u MUP odlazi još 52 kandidata koji su primljeni na konkursu, tako da ćemo jesen dočekati sa 470 pripadnika Komunalne milicije. Do kraja godine raspisujemo još jedan konkurs za prijem novih 150 milicionara. U ovo vreme sledeće godine imaćemo preko 600 pripadnika Komunalne milicije“, rekao je tom prilikom Vesić.

Poslovi komunalne milciije su uređeni zakonom koji je donet pre dve godine.

Njihovim radom trebalo bi da se obezbedi izvršavanje nadležnosti Grada u oblastima zaštite životne sredine, ljudi i dobara, kao i zaštita i održavnaje reda u korišćenju zemljišta, prostora, lokalnih puteva i ulica i drugih javnih objekata, piše u zakonu.

 

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Tema:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.