Vesti iz zemlje

08.02.2022. 11:09

Katarina Baletić

Autor: Nova Ekonomija

Komunalna milicija počinje da meri buku u lokalima

Komunalna milicija od danas počinje da meri buku u ugostiteljskim objektima u Beogradu u skladu sa novim Zakonom o zaštiti do buke i gradskom odlukom koja je usvojena na poslednjoj sednici skupštine, najavio je načelnik Komunalne mili...

Foto: Srđan Popović - Wikipedia

Komunalna milicija od danas počinje da meri buku u ugostiteljskim objektima u Beogradu u skladu sa novim Zakonom o zaštiti do buke i gradskom odlukom koja je usvojena na poslednjoj sednici skupštine, najavio je načelnik Komunalne milicije Ivan Divac.

Komunalna milicija je u potpunosti pripremljena za merenje buke. Uređaji su nabavljeni, ugostitelji upoznati sa svojim pravima i obavezama tako da krećemo sa primenom novih mera“, rekao je Divac za Tanjug, a prenose novine 24sata.

Novi Zakon o zaštiti od buke: Javni skupovi moraju da se najave 20 dana unapred

Divac je dodao da će javnost obaveštavati o aktivnostima koje komunalci budu preduzimali.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je za RTS objasnio da će komunlana milicija prvo upozoriti one koji prave buku. Ukoliko je ne smanje, komunalci mogu da napišu kaznu, kao i da uklone sredstvo sa kojeg se emituje buka.

Prema njegovim rečima, do kraja meseca počeće da radi još 45 novih pripadnika komunalne milicije, a raspisuje se konkurs za još 100 pripadnika.

„I dalje ih neće biti dovoljno, ali će biti dovoljno da pokrijemo prigradske opštine“, kaže Vesić.

Zakon o zaštiti od buke u životnoj sredini je usvojen u oktobru prošle godine. Njime je određeno da komunalni milicioner može da meri buku iz ugostiteljskih objekata.

Inspekcija zabranila muziku kafiću na Dorćolu protiv koga se stanari bune mesecima

Uslov je da poseduje akreditaciju koju mu izdaje lokalna samouprava.

Preventivne mere zaštite od buke odnose se, pre svega, na oblast planiranja i izgradnje, pa će tako biti potrebno da se u prostornim i urbanističkim planovima obezbede i mere i uslovi zaštite od buke.

To se naročito odnosi na međusobni prostorni raspored infrastrukture, industrijskih, stambenih, rekreacionih i drugih objekata, kao i akustičko zoniranje i utvrđivanje posebnih režima korišćenja tih područja. 

Pravno lice koje je vlasnik, odnosno korisnik izvora buke, će biti dužno da obezbedi merenje buke koju emituje i snosi troškove merenja buke u zoni uticaja, kao i da primenjuje mere zaštite od buke, navodi se u tekstu zakona.

Kožne rukavice i Adidas patike za „komunalce“ Beograđani plaćaju 1,3 miliona evra

Grad Beograd je prošle godine nabavio i senzore za daljinsko praćenje nivoa buke na gradskim lokacijama koje su prepoznate kao „žarišta“ koje je platio 10 miliona dinara.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović je u januaru ove godine donela Pravilnik o uslovima koje treba da ispunjava komunalni milicionar da bi mogao da meri buku iz ugostiteljskih objekata.

U pravilniku se navodi da komunalni milicionar buku mora da meri opremom koja je u skladu sa propisanim standardom SRPS ISO1996-2, koji se odnosi na opisivanje, merenje i ocenjivanje buke u životnoj sredini.

Merač, filter i kalibrator zvuka moraju da budu etalonirani u akreditovanoj laboratoriji.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.