Srbija

21.09.2023. 11:59

Autor: Katarina Pantelić

Beogradska tvrđava je ugrožena, Savet za borbu protiv korupcije traži hitnu zaštitu

Beogradska tvrđava Nova ekonomija / Katarina Pantelić

Beogradska tvrđava

Srbija

21.09.2023. 11:59

Beogradska tvrđava je kao nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja izgubila na vrednosti i autentičnosti, ocena je Saveta za borbu protiv korupcije. Postoje i konkretne opasnosti po ovo kulturno dobro zbog ozbiljnih promena u prostornoj i prirodnoj okolini sa kojom predstavlja jedinstvenu celinu, dodaje se.

Savet za borbu protiv korupcije dao je, u svom izveštaju predloge Vladi kako bi se Beogradska tvrđava zaštitila od devastacije i gradnje i naveo da bi trebalo hitno naložiti ograničavanje i zabranu daljih izvođenja građevinskih radova, promene oblika terena i korišćenja zemljišta u okviru zaštićene okoline tvrđave.

Jedan od predloga je da se ministarki kulture Srbije Maji Gojković naloži da donese rešenje za Beogradsku tvrđavu „o utvrđivanju kulturnog nasleđa u opasnosti sa utvrđenim hitnim merama zaštite, ograničenjima i rokovima“.

Naime, Ministarstvo kulture bi trebalo da sprovede nadzor nad sprovođenjem odredbi Zakona o kulturnim dobrima i Zakona o kulturnom nasleđu u pogledu zaštite Kalemegdanske tvrđave i njegove devastacije kao spomenika kulture.

Takođe, prema preporukama koje je dao Savet, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture bi trebalo da sprovede nadzor u vezi sa spratnosti izgrađenih objekata i objekata koji su u izgradnji, njihove visine i poštovanja najviše kote koja je propisana.

Pored ovoga, trebalo bi obratiti pažnju i na rekonstukciju zgrade ,,Beka”, njene spratnosti, dograđivanja, adaptacije i izgradnje podzemnih etaža, kao i na to da se pribavi dokumentacija od investitora za završene objekte i objekte u izgradnji.

Još jedna od preporuka jeste da Zavod za zaštitu spomenika preduzme mere i aktivnosti kako bi se otklonile eventualne nepravilnosti, zabranilo dalje izvođenje radova i podneo zahtev nadležnom organu za rušenje, odnosno povraćaj u prvobitno stanje o trošku investitora.

Preporuka je i da se sprovedu arheološka ispitivanja i istraživanja na neistraženim lokalitetima Beogradske tvrđave, kada su u pitanju temelji i podzemne etaže izgrađenih objekata ili objekata u izgradnji i njihove zaštićene okoline.

„Takođe trebalo bi i da preko inspekcijskih organa preduzme radnje u pogledu ispitivanja iskopanog zemljišta, materijala i šuta sa prostora izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa ‘K-Distrikt’ na mestu gde je on odlagan i deponovan u cilju eventualnog nalaženja arheološkog materijala i istorijskih artefakta“, navodi se u izveštaju.

Kako je navedeno, Vlada bi trebalo da zaduži nadležne institucije tužilaštva da ispita da li je prilikom devastacije Beogradske tvrđave kao spomenika kulture od izuzetnog značaja za Srbiju, „bilo elemenata krivičnog dela uništenja, oštećenja ili činjenja neupotrebljivim tuđe stvari koja predstavlja kulturno dobro, zaštićenu okolinu nepokretnog kulturnog dobra, odnosno dobra koje uživa predhodnu zaštitu ili pak nekog drugog krivičnog dela protiv kulturnih dobara“.

Osramotili smo Kalemegdan

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.