Srbija

24.10.2023. 12:45

Autor: Katarina Baletić

Beogradski sajam: Ne zatvaramo, rad hala se ne dovodi u pitanje

Beogradski sajam Foto: Nova ekonomija

Srbija

24.10.2023. 12:45

Zatvaranje hala Beogradskog sajma nije u planu ni sada ni naredne godine, kažu iz Beogradskog sajma. Dodaju i da se rad hala ne dovodi u pitanje, kao i da je već objavljen kalendar manifestacija za sledeću godinu.

„Potpisani su i odgovarajući ugovori za održavanje manifestacija u narednim godinama, tako da kontinuitet hala u kojima su naši posetioci navikli da se održavaju sajamske manifestacije od hale 1, preko hala 2 i 3, do hale 4 neće biti doveden u pitanje u narednim godinama“, dodaje se.

U objavljenom kalendaru za 2024. godinu nabrojane su manifestacije do maja te godine tako da u kalendaru još uvek nema Sajma knjiga.

Međutim, iz Beogradskog sajma uveravaju da se budućnost Sajma knjiga ne dovodi u pitanje.

„Vlada Republike Srbije i nadležni vode računa o sajamskoj delatnosti i potrebi da će izložbeni prostori u kojima se održavaju manifestacije, kao što je u ovom slučaju Sajam knjiga koji je u toku, kao i nedavno završeni Sajam nameštaja, biti u funkciji za predstavljanje izlagača i srpske privrede svim zainteresovanim posetiocima i nadalje“, piše u pisanom odogovoru Beogradskog sajma Novoj ekonomiji.

Ističu i da na poslovanje Begradskog sajma loše utiču neprovene informacije o tome da je ovo poslednja sajamska godina na poznatoj lokaciji.

„…Beogradski sajam (je) firma koja nije na budžetu i nema donacije, funkcioniše isključivo od onoga što sama zaradi, a neproverene informacije i dezinformacije u kojima se pominje da je ova godina poslednja sajamska godina, veoma štetno utiču na naše poslovanje i na poslovnu klimu u sajamskoj industriji.

Beogradski sajam postoji osam i po decenija, a član je Međunarodne asocijacije izložbene industrije od 1957. godine.

Nekretnine prodate Beogradu na vodi

U avgustu je predsednik Aleksandar Vučić saopštio da je Srbija prodala nekretnine kompaniji Beograd na vodi, a da je ugovor o prodaji potpisan još u martu ove godine.

Tada je najavio da će jedino Hala 1, koja je pod zaštitom, ostati u apsolutnom državnom vlasništvu. Umesto svih ostalih Hala, nići će stambeni kompleks.

„Tu ćemo da napravimo onaj veliki točak, oko kako god hoćete da ga nazivate, ono što imaju gotovo svi veliki gradovi“, rekao je Vučić.

Stambeni objekti prostiraće se na 12,1 hektara, odnosno nalaziće se na mestu ostalih hala Beogradskog sajma (osim Hale 1) kako se videlo na Vučićevoj prezentaciji.

Novac koji će država dobiti od prodaje nepokretnosti, iskoristiće se za izgradnju novog Sajma u Surčinu gde će se graditi paviljoni za EXPO 2027, pisalo je na prezentaciji.

Beogradski sajam se u junu ove godine iz svojih knjiga isknjižio više od 24 hektara sa kojima do tada raspologao. Država je postala vlasnik i svih sajamskih hala, a Beogradski sajam više nema ni upisano pravo korišćenja tih nekretnina, o čemu je Nova ekonomija pisala.

Država prodala nekretnine Sajma Beogradu na vodu, niče stambeni kompleks

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.