Srbija

30.08.2022. 11:29

Večernji.ba

Autor: Nova ekonomija

BiH ukida građevinske dozvole za postavaljanje solarnih panela

Foto: Pixabay

Srbija

30.08.2022. 11:29

Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH) ukida energetske, urbanističke, građevinske, upotrebne kao ni dozvole za obavljanje delatnosti za postavljanje malih solarnih elektrana u domaćinstvima, preneo je Večernji list.

Kako se objašnjava, u novom Zakonu o električnoj energiji FBiH, objekti koji koriste obnovljive izvore energije (izuzev hidroelektrana) instalirane snage manje od jednog megavata (MW), u potpunosti su oslobođeni obveze pribavljanja energetske dozvole.

Novim zakonom nije predviđeno izdavanje dozvola za obavljanje delatnosti proizvodnje električne energije za proizvodna postrojenja manja od 1 MW.

Prema zvaničnim analizama, gotovo 90 odsto objekata koji koriste obnovljive izvore energije, a koji se grade u Federaciji, manji su od 1 MW.ž

Zakon, kako se dodaje, uvodi sistem sertifikovanja ovlašćenih instalatera solarnih elektrana i vetroelektrana, instalisane snage do 23 kW (kilovata).

Ipak, građani će sami birati dobavljača opreme.

Na taj način, kako se objašnjava, olakšana je izgradnja solarnih elektrana i vetroelektrana, a poslove u vezi sa instalacijom i puštanjem u rad proizvodnog objekta obavljaju ovlašćene osobe sa potrebnim stručnim znanjima koje odaberu investitori.

Oslobađanje od pribavljanja građevinske i urbanističke dozvole, kako je naglašeno, postiže se uvođenjem ovlašćenih instalatera.

Zakonom se predviđa i da će kupac imati slobodu da izabere snabdevača strujom, kao i da će mu se obezbediti pravovremeno informisanje o promeni uslova snabdevanja i da će dobijati jasno definisan sadržaj računa za utrošenu struju.

Zakon kojim se sve ovo reguliše je u Domu naroda FBiH razmatran je u formi nacrta.

Nova ekonomija je nedavno pisala o problemima sa kojima se u Srbiji suočavaju prozjumeri, mala domaćinstva koja su ugradila solarne panele i postala istovremeno i proizvođači i potrošači struje.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.