Vesti iz zemlje

09.10.2023. 14:40

Autor: Katarina Baletić

BIO4 dobio direktorku iz premijerkinog kabineta

BIO4 kampus Foto: Printskrin/Prezentacija BIO4 kampusa

Za direktorku preduzeća BIO4 imenovana je Smiljana Krivokuća, vidi se iz rešenja Vlade kojim se daje saglasnot na odluku o imenovanju direktora koju je donela Skupština privrednog društva. Krivokuća je na ovo mesto dolazi sa pozicije savetnice premijerke Brnabić.

Krivokapić je do sada bila v.d. direktorka.

Kompaniju BIO4 Vlada je osnovala u julu ove godine. U osnivačkom aktu navodi se da će Krivokuća biti v.d. direktoka, do imenovanja direktora.

Smiljana Krivokuća je savetnica u Kabinetu predsednice Vlade, navela je u svojoj biografiji koja je objavljena u prezentaciji prošlogodišnjeg studijskog putovanja „Ka unapređenju inovacionog ekosistema“.

Krivokuća je 1992. godište, a u biografiji navodi se da se „strasveno bavi unapređenjem poslovnog ukruženja i svrstavanjem Srbije među najpoželjnije zemlje za život i poslovanje“.

Dodaje i da je bila „aktivno uključena u značajan broj projekata posvećenih podršci razvoju industrije zasnovane na znanju u Srbiji“, kao i da u „poslednje vreme ulaže velike napore da omogući uvođenje novih tehnologija, dovede strane kompanije i njihove istraživačko-razvojne aktivnosti u Srbiju, posebno u oblasti biotehnologije“.

U odluci o osnivanju kompanije BIO4 navodi se da je delatnost firme „upravljanje ekonomskim subjektom“, a osnovana je sa hiljadu dinara osnovnog kapitala.

Kompanija će svoje delatnosti da obavlja iz sredstava budžeta Srbije, finansijskih kredita i zajmova, prihoda koje ostvari poslovanje, donacija i sponzorstava i drugih izvora u skladu sa zakonom, piše u odluci o osnivanju.

Novo preduzeće je nekoliko dana pre osnivanja dobilo i 102.000 dinara iz tekuće budžetske rezerve.

Kompanija BIO4 osnovana je za potrebe BIO4 kampusa koji bi trebalo da bude sagrađen u beogradskom naselju Kumodraž. Izgradnja ovog kampusa trebalo bi da košta 413,5 miliona evra.

Šta će se sve nalaziti u BIO4 kampusu?

Ukupna građevinska površina kampusa iznosiće 15,5 hektara, od čega 34.400 kvadratnih metara podzemne garaže i 7.200 kvadrata nadzemnog parkinga i puteva. Površina koja se odnosi na uređenje, uključujući zele zgrade i krovove iznosiće oko 31.800 kvadrata.

Radovi obuhvataju izgradnju i opremanje BIO4 kampusa, kao sveobuhvatnog istraživačko-razvojnog kompleksa posvećenog bionaukama. Kako se navodi u obrazloženju, BIO4 je skraćenica za biomedicinu, bioinformatiku, biotehnologiju i biodiverzitet.

Projekat BIO4 kampusa sastoji se od osam komponenti:

1. Biološki fakultet (22.800 kvadrata, 24,3 metara visine)
2. Farmaceutski fakultet (35.700 kvadrata, 32 metra visine)
3. Kompleks instituta – prva celina (29.800 kvadrata, 22,3 metara i 30,3 metara visine)
4. Kompleks instituta – druga celina (19.500 kvadrata, 30,3 metara visine)
5. Vivarijum (5.500 kvadrata, 10,3 visine)
6. Naučno-tehnološki park i Idejni centar (25.800 kvadrata, 24,3 metara i 30,3 metara visine)
7. Centralno sastajalište korisnika BIO4 kampusa – „Minglarium“ (20.900 kvadrata, 35,5 i 43,5 metara visine)

8. Specijalizovana oprema

Izgradnjom BIO4 kampusa trebalo bi da se ostvari nekoliko ciljeva, piše u obrazloženju. Jedan od ciljeva je ostvarivanje pristupačne zdravstvene zaštite, zahvljujući primeni inovativnih tehnologija i procedura u dijagnostici i lečenju. Procenjuje se i da će doći do dugoročnog razvoja zdravstva u Srbiji jer će se savremeni dijagnostički testovi obavljati lokalno.

Navodi se i da će BIO4 kampus otvoriti mogućnosti za više visokokvalitetnih i specijalizovanih, stručnih poslova u zemlji.

BIO4 kampus će biti domaćin nizu instituta Univerziteta u Beogradu što bi trebalo da omogući stažiranje i specijalizacije za studente, diplomce i malde stručnjake. Tome treba da doprinese i neposredna blizina firmi i korišćenje zajedničkih prostorija i opreme.

BIO4 kampus koštaće 413 miliona evra, država se već zadužuje

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.