Bugarska vlada priznala da postoje transplatacije organa "bogatim" ujacima

Pexels

Bugarsko ministarstvo zdravlja otkrilo je u četvrtak da je pod bivšom vladom Bojka Borisova državna bolnica vršila transplantaciju organa siromašnih donora za bogate "ujake", piše Euractiv.com.

"Ujaci" su imali lažni identitet i bugarsko Ministarstvo ima "sve razloge da veruje da oni nisu srodnici, kako nalaže zakon". Visoko pozicionirani vladin zvaničnik je na ovaj način dobio transplantaciju jetre i uspeo da skoči na vrh liste čekanja.

U poslednje dve godine živi davaoci su u državnoj bolnici izvršili 14 transplantacija bubrega, a u dokumentima se navodi da su svi davaoci bubrega siromašni "nećaci" iz Ukrajine i Moldavije, a primaoci bogati "ujaci" iz zemalja kao što je Izrael, Japan, Oman, rekao je ministar zdravlja Stojko Katsarov.

Utvrđeno je da su mnogi bogati "ujaci" koji su dobili bubrege koristili lažni identitet.

Iako u zemlji već dugo postoje sumnje u vezi s transplantacijama, ovo je prvi put da vlada potvrđuje takvu praksu. Ministarstvo zdravlja strahuje da će ovo otriće izazvati snažan međunarodni odgovor.

Podsećamo, Ustavni sud Srbije proglasio je neustavnima odredbe zakona po kojima su svi građani donatori organa nakon svoje smrti, osim ako se ne o tome ne izjasne drugačije tokom života, ili ako se u trenutku njihove smrti transplantaciji izričito ne protive njihovi srodnici, supružnici ili partneri.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.