Vesti iz zemlje

24.05.2024. 10:19

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Cena hleba „Sava“ ostaje 54 dinara

Foto: Nova ekonomija

Brašno

Maksimalna maloprodajna cena hleba od brašna T-500, poznatog kao hleb „Sava“, u narednih šest meseci ostaje 54 dinara, vidi se iz Uredbe koji je donela Vlada Srbije. 

Maksimalna proizvođačka cena biće 46,31 dinara, piše u Uredbi.

Kako se navodi, trgovci na malo koji prodaju hleb su u obavezi da najmanje 30 odsto svog hleba koji nabavljaju bude od brašna „T-500“.

Takođe, proizvođači su u obavezi da najmanje 30 odsto svog hleba koji proizvode i stave u promet bude hleb od brašna „T-500“.

Trgovci na malo koji prodaju hleb mogu da vrate proizvođaču hleba do pet odsto (remitenda) od nabavljene količine na dnevnom nivou.

Rok plaćanja proizvođaču hleba ne može biti duži od 20 dana od dana prijema računa za isporučeni hleb.

Republička direkcija za robne rezerve će proizvođačima hleba interventno prodati 65.000 tona brašna „T-500”.

Brašno će biti isporučeno proizvođačima hleba na osnovu spiskova ministarstva nadležnog za trgovinu, po ceni od 22 dinara po kilogramu, bez poreza na dodatu vrednost.

Pod hlebom od brašna „T-500“ podrazumeva se vekna najmanje težine 500 grama, sa sledećim osnovnim sastojcima: 370 grama brašna „T-500“, so 7,4 grama, kvasac 9,25 grama i aditiv 1,48 grama (za veknu težine 500 grama).

Uredba važi šest meseci od dana stupanja na snagu.

Produženo i ograničenje cene brašna

Vlada Srbije je, takođe, produžila Uredbu, koja je doneta u februaru, a po kojoj su trgovci na malo koji prodaju prehrambene proizvode obavezni da u strukturi dnevne ponude svih vrsta brašna tip T-400 glatko, imaju najmanje jednu robnu marku brašna tip T-400 glatko, u pakovanjima do jednog kilograma, uključujući jedan kilogram, čija maksimalna maloprodajna cena ne sme prelaziti 54,99 dinara po kilogramu.

Po toj uredbi maksimalna proizvođačka cena tog brašna ne sme prelaziti 45 dinara po kilogramu.

Ova Uredba je važila do 31. maja, a sada se produžava do 31. avgusta.

Pored brašna tip T-400, trgovci na malo dužni su i da u okviru dnevne ponude svih vrsta brašna tip T-500 imaju najmanje jednu robnu marku tog brašna u pakovanjima do jednog kilograma, uključujući jedan kilogram, čija maksimalna maloprodajna cena ne sme prelaziti 49,99 dinara po kilogramu.  Kada se radi maksimalnoj proizvođačkoj ceni tog brašna, ona u tom slučaju ne sme prelaziti 40,90 dinara po kilogramu.

Po ovim proizvođačkim cenama koje su propisane za brašno tip T-500 i T-400, proizvođači moraju isporučivati trgovcima na malo najmanje 50 odsto isporučenih količina na mesečnom nivou u odnosu na isti period prethodne godine.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.