Vesti iz zemlje

07.05.2019. 11:27

Danas

Autor: Aleksandra Đenadić, Prvo osnovno tužilaštvo

Cenu ekskurzije zidaju naknade za nastavnike

Nema nikakve naznake da će rekreativna nastava i ekskurzije biti jeftinije, kaže Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija JUTA za Danas, komentarišući novodonete pravilnike o organizaciji đačkih putovanja.

On negira da su cene ekskurzija visoke zbog zarade turističkih agencija i dodaje da čak 50 odsto iznosa novca koji plaćaju roditelji odlazi na dodatne troškove, između ostalog naknada za nastavnike.

Međutim, u Ministarstvu prosvete kažu da postupak javne nabavke utvrđuje cenu ekskurzija, te da se nadaju da će „konkurencija kroz taj postupak dovesti do nižih cena“.
PROČITAJTE JOŠ:

Senićić kaže da je agencija dužna da sklopi ugovor o delu sa nastavnikom, a na neto iznos koji treba da mu se isplati, plaćaju se porezi i doprinosi od 57,5 odsto. Potom se taj iznos oporezuje sa dodatnih 20 odsto na ime ličnih primanja nastavnika.

Pa tako, primera radi, na dnevnicu od 2.000 dinara, još toliko se plaća državi. Međutim, naknada za nastavnike nije jedini dodatni trošak – kod dužih putovanja pravilnik predviđa i lekara, a po Zakonu o turizmu za svaku grupu mora se obezbediti i platilac, a kod rekreativne nastave rekreator.

Sva ta lica dobijaju dnevnice, na koje se takođe plaćaju porezi i doprinosi. Zato Seničić smatra da bi bilo bolje da se uradi kategorizacija objekata koji se bave rekreativnom nastavom, a oni bi imali rekreatora i lekara koji bi se plaćali kroz cenu smeštaja.

Kako sagovornik Danasa navodi, Ministarstvo prosvete bi trebalo da se pozabavi i iznosom naknade koji dobijaju nastavnici od zavisnosti od lokacije gde se nalaze, navodeći primer centralnih beogradskih opština u kojima naknade za rekreativnu nastavu po detetu iznose i po 3.000 do 4.000 dinara, dok u drugim opštinama i gradovima nastavnici dobijaju 1.000 dinara.

Novi pravilnici nemaju odredbu da visinu naknade za brigu o deci utvrđuje savet roditelja, a u Ministarstvu prosvete kažu da putovanja mogu da se realizuju ako je savet roditelja dao saglasnost na program nastave u prirodi, tj. ekskurziji.

U taj program, kako kažu, spadaju i iznos naknade za celodnevnu brigu o deci. Oni dodaju da komisija škole koja sprovodi javnu nabavku donosi predlog odluke o visini celodnevne brige o deci, te da mora biti deo celog postupka.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.