Srbija

15.09.2023. 14:38

Saopštenje

Autor: Yandex

Da li AI postaje nova era internet informacije i kako će ono uticati na budućnost

Stručnjaci iz IT giganta Yandex otkrivaju kako

Foto: Yandex kompanija

Srbija

15.09.2023. 14:38

Veštačka inteligencija postaje nova era internet informacije i u velikoj meri već utiče na našu sadašnjost. Ovo je izjavio Aleksandar Krajnov, direktor za razvoj veštačke inteligencije u kompaniji Yandex, na jučerašnjem događaju pod nazivom ‘’Yandex Smart Party’’.

,,Od suštinskog je značaja da razmotrimo naš proces učenja od najranijeg detinjstva. Naša inteligencija se usklađuje sa nivoom inteligencije ljudi s kojima smo okruženi, stvarajući tako funkcionalni distributivni sistem koji je sinonim za timski rad. Na ovaj način, međusobno prenosimo nova saznanja i informacije, analogno funkciji veštačke inteligencije. AI je sa druge strane upravo počeo da upija znanje kroz povratne ljudske informacije, što nam zasigurno otvara uzbudljive mogućnosti ‘’izjavio je Krajnov tokom konferencije.

Krajnov dodaje da internet, dopunjen generativnom veštačkom inteligencijom, još uvek nije dostigao svoj pun potencijal dok za razliku od interneta, ima moćniju sposobnost distribucije i generisanja informacija.

,,Kada je izmišljen internet, mislili da neće biti ništa više od nadogradnje tradicionalne pošte. Pored toga, niko nije mogao da predvidi uspon društvenih mreža, mobilnih mapa, platformi kao što su YouTube, Twitter, Tik Tok i hiljade drugih usluga koje su postale ključne za savremeni život. Isto tako se može reći za generativni AI. Danas ne znamo kuda će to ići ili kako će uticati na naše živote, ali sam prilično sigurno da će nas promeniti i oblikovati kao društvo’’.

Osim toga, posetioci su imali priliku da se upuste u diskusije o ključnim faktorima koji će oblikovati budući napredak IT zajednice, uključujući i pitanje ravnopravnosti u zapošljavanju žena u ovom sektoru. Razgovor na tu temu vodila je Zoja Kukić, IT preduzetnica i aktivistkinja.

,,Istraživanja jasno pokazuju da devojčice gube interesovanje za tehnologiju već od šeste godine života, delom i zbog toga što se tehnologija i dalje često predstavlja kao oblast koja je dominantno usmerena prema muškarcima. Tehnologija se uvukla u sve pore naših života i to na najrazličitije načine, međutim i dalje se predstavlja na jednostran način, koji nastavlja da hrani stereotipe da je pretežno muška oblast’’ kaže Zoja.

 Kukić ističe da ključ za unapređenje IT zajednice i postizanje potpunog razvoja leži u dubinskom istraživanju svakog pojedinačnog segmenta tehnologije.

Među ostalim sagovornicima istakli su se Nevena Sofranić, osnivačica Omnes grupe Recrooit.com, Marko Jevremović, suosnivač kompanije Algebra AI, Ilya Zakharov, naučnik iz kompanije Brainify.AI, Milan Dobrota, osnivač kompanije Agremo i Eugene Lyapustin, inženjer za mašinsko učenje iz kompanije Yandex, koji su kroz brze diskusije vodili dinamične debate o integraciji veštačke inteligencije u svakodnevne ljudske aktivnosti.

,,Veliko mi je zadovoljstvo što sam imao priliku da budem deo Yandex Smart događaja i što smo okupili našu IT zajednicu kako bismo delili nova iskustva i saznanja iz oblasti veštačke inteligencije. Ovakvih događaja u Beogradu nema često i verujem da će puno značiti i koristiti ljudima iz Srbije koji su zainteresovani za IT’’,  naglašava Jevremović iz kompanije Alrebra AI.

Sve zainteresovane strane koje nisu bile u mogućnosti da prisustvuju Yandex Smart Party događaju, imaće priliku da u narednom periodu besplatno pogledaju snimak sesija sa stručnjacima na zvaničnom YouTube kanalu Yandex For Developers.

Yandex je organizotor događaja ‘’Yandex Smart Party’’. Reč je o naučno-popularnom skupu u okviru kojeg naučnici i lideri iz različitih IT oblasti dele najnovija dostignuća na temu veštačke inteligencije, mašinskog učenja, generativnih neuronskih mreža i drugih inovacija koje interesuju širu javnost i ljubitelje tehnologije.

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.