Vesti iz zemlje

04.06.2021. 15:46

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Danas je Svetski dan zaštite životne sredine

U Srbiji i svetu danas se obeležava Svetski dan zaštite životne sredine, pod sloganom Pomiri se sa prirodom i pomozi joj da se obnovi. Ujedinjene nacije povodom tog dana naglašavaju važnost obnove ugroženih ekosistema.Ukupne &sc...

Foto: Nova ekonomija

U Srbiji i svetu danas se obeležava Svetski dan zaštite životne sredine, pod sloganom Pomiri se sa prirodom i pomozi joj da se obnovi. Ujedinjene nacije povodom tog dana naglašavaju važnost obnove ugroženih ekosistema.

Ukupne štete u državnim šumama Srbije tokom 2020. godine iznose 143.007 kubika drveta: od čega su štete nastale od čoveka otpada oko 26.000 kubika, od elementarnih nepogoda oko 75.000 kubika, što je oko 53 odsto od ukupnih šteta, podaci su Republičkog zavoda za statistiku (RZSS).

U 2020. godini evidentirano je 26 požara u državnim šumama, pri čemu je oštećena zapremina drveta od 3.525 kubika.  Štete od biljnih bolesti u državnim šumama u 2020. godini iznose oko 26 000 kubika drveta.

U državnim šumama Srbije, prema podacima evidentirane su štete od čoveka, insekata, divljači i domaćih životinja, elementarnih nepogoda, biljnih bolesti i požara. 

Prema podacima RZSS-a iz 2019. godine u Srbiji je 65 odsto stanovništva priključeno na kanalizacionu mrežu , a stopa kružne upotrebe materijala, odnosno reciklaže je 1,4 odsto. 

Produktivnost resursa u ekonomiji od 2008. godine porasla je za 15 odsto, dok je učešće prihoda iz oblasti zaštite životne sredine oko 4,4 odsto u ukupnom bruto domaćem proizvodu (BDP).

EKOLOGIJA JESTE POLITIČKO PITANJE, OD TOGA NE TREBA BEŽATI

Poslednjih godina u Srbiji se sve više govori kao o zemlji koja ima velikog potencijala u rudarstvu, ali i u elektroenergetici. Sa druge strane ekološke organizacije i brojni stručnjaci ukazuju na činjenicu da je u tim oblastima zanemarena zaštita životne sredine.

Kao jedna od primera često se navodi izgradnja mini-hidroelektrana (MHE) kojima se devastiraju korita malih planinskih vodotokova i ugrožava živi svet u njima.

Srbija se zbog korišćenja uglja u proizvodnji struje zadnjih godina sve češće sreće da problemom aero-zagađenja, naročito tokom zimskog perioda. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.