Vesti iz zemlje

11.01.2024. 12:42

Danas online

Autor: Čedomir Savković

Danas: Poljoprivrednici napustili sastanak u Vladi Srbije

Foto: Nova ekonomija/Dimitrije Gašić

Foto: Nova ekonomija/Dimitrije Gašić

Poljoprivrednici koji su došli u Vladu Srbije, gde je trebalo da pregovaraju o eAgraru i budućoj Poljoprivrednoj komori Srbije, što su kako se dodaje, dva ključna problema koja ih muče, napustili su taj sastanak, prenosi Danas.

Kakon se dodaje i kako su potvrdili sami poljoprivrednici, bilo je više razloga za to.

Jedan od razloga je bilo prisustvo dva udruženja poljoprivrednika, koja po rečima sagovornika Danasa, nije trebalo da budu tu, a pozvana su od strane ministarstva.

Na prethodnom sastanku, održanom u decmebru je, takođe, najavljeno formiranje Poljoprivredne komore Srbije, kako bi se, kako je objašnjeno, poljoprivrednim proizvođačima pružila mogućnost da kroz takvo telo štite svoje interese na tržištu.

Ipak, kako se dodaje, čini se da poljoprivrednici nisu u potpunosti bili zadovoljni onim što su čuli.

Budžet za poljoprivredu ove godine iznosi 119 milijardi dinara.

U pitanju su Udruženje NAPS, Udruženje Asocijacija 2022.

Kako je za Danas rečeno, predstavnik NAPS-a je sam rekao da mu je sinoć kasno javljeno da danas treba da se pojavi na tom sastanku.

Drugi problem, kako su rekli, jeste to što sastanku nije prisustvovala premijerka Srbije Ana Brnabić, sa kojom su oni, takođe, tražili sastanak.

Oni su sastanak napustili, ali su predložili da se on nastavi u 15 časova, kada predstavnici vlasti zavše sastanak sa ta dva sporna udruženja.

Udruženja poljoprivrednika iz više krajeva Srbije danas su prisustovala sastanku u Vladi Srbije, a od predstavnika vlasti, sastanku su prisutvovali ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković, kao i predstavnici Uprave za agrarna plaćanja, Ministarstva pravde i katastra.

Današnjem sastanku prisustvovalo je sedam udruženja: Stig, Naše Mleko, Udruženje proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja, složni Pidikanci, Brestovački ratari, Spas i opstanak stočara zapadne Srbije, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, a oni su ranije pozvali i ostala udruženja da se pridruže njihovim zahtevima.

Poljoprivrednici  ukazali na dva velika problema

Jedan od tih problema je eAgrar i neophodna overa ugovora o zkaupu zemljišta kod notara. Naime, oni su kritikovali nedoslednost nadležnih, odnosno to što je do izbora poljoprivrednicima tolerisano što nemaju overene ugovore o zakupu kod notara, a nakon 17. decembra je to prestalo da važi.

Oni smatraju da su nadležni samo navodno posegnuli za ovim pod izgovorom sprečavanja zloupotreba, a u suštini kako bi što manje novca dali za subvencionisanje ratara.

Druga stvar oko koje su pregovori vođeni, jeste Poljoprivredna komora Srbije, za koju poljoprivrednici smatraju da im ne bi donela puno dobrog.

Oni veruju da bi ta institucija samo opstruisala rad njihovih udruženja i napore da im nadležni obezbede što povoljnije uslove za proizvodnju.

Malinari traže novu pomoć, njihovi problemi se ne rešavaju

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.