Danas: Tenderi za dve godine poskupeli 5,5 puta

FOTO: Medija centar Beograd/Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Cene rekonstrukcije centara za socijalni rad koje plaća Ministarstvo za rad na javnim nabavkama skočila je pet i po puta od 2017. godine, piše dnevni list Danas.

Ministarstvo je početkom prošle godine odobrilo raspisivanje osam tendera za izradu projekta renoviranja ustanova iz svoje nadležnosti i za to obezbedila oko 100 miliona dinara, a šest od osam ovih javnih nabavki dobili su konzorcijumi u kojima su bile firme arhitekte Danila Grahovca, piše ovaj list.

Kako navodi Danas, u tome su pomogli “dobro skrojeni uslovi” poput neophodnih prihoda i referenci, a jedan gerontološki centar tražio je čak i da ponuđač ima turističke i hotelske objekte u referencama.

List navodi da je 2017. godine Ministarstvo za rad raspisalo centralni tender za projekte rekonstrukcije, sanacija, dogradnje ili renoviranja za 70 ustanova za 45,6 miliona dinara, što je gotovo upola manje od novca koji je prošle godine izdvojen za svega šest projekata.

“Indikativan je primer Gerontološkog centra u Mataruškoj Banji, gde se 2017. odustalo od nabavke. Procenjena vrednost tada je za centar i još sedam ustanova iz tog dela Srbije iznosila ukupno 2,88 miliona dinara. Prošle godine Mataruška Banja je ‘samostalno’ ušla na spisak, ali je vrednost projekta za gotovo identične radove procenjena na oko 16 miliona dinara”, piše Danas.

Međutim, na ovom tenderu se osim konzorcijuma sa Grahovcem javila još jedna, povoljnija ponuda, koju je Centar prihvatio.

Grahovac se žalio, ali je odluku Centra potvrdila Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, nakon čega je ministar Zoran Đorđević povukao novac za projekat, navodi Danas.

Za azerbejdžanske firme ne važe javne nabavke
Umiremo od zagađenja, a to se može sprečiti

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara