Srbija

11.01.2023. 16:31

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Devizne rezerve Srbije na najvišem nivou, ali uz pomoć kredita i MMF

Na povećanje deviznih rezervi u decembru uticao je i neto priliv kredita odobrenih Srbiji u iznosu od 885,8 miliona evra

Narodna banaka Srbije Jorgovanka Tabaković Foto: Paola Felix Meza

Srbija

11.01.2023. 16:31

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju decembra 2022. iznosile su oko 19 milijardi evra, što obuhvata i 985,6 miliona evra po osnovu prve tranše stendbaj aranžmana koji je Međunarodni monetarni fond odobrio Srbiji 19. decembra 2022. godine, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

Prva tranša od MMF-a može se koristiti za direktno finansiranje budžeta, radi refinansiranja obaveza države, navodi se u saopštenju NBS.

Ovo je ujedno i najviši nivo bruto deviznih rezervi krajem meseca i godine, od 2000. godine otakad se prate podaci na ovaj način. U toku decembra bruto devizne rezerve povećane su za oko dve milijarde evra, saopštila je Narodna banka Srbije.

Neto devizne rezerve znosile su 15,4 milijarde evra na kraju decembra 2022. godine i povećane su dok su tokom prošle godine za 1,7 milijardi evra, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

NBS: ŠTEDNJA U SRBIJI UKUPNO 14,2 MILIJARDE EVRA

Iznos neto deviznih rezervi predstvaljaju rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, obaveza prema Međunarodnom monetarnom fondu po osnovu aranžmana i drugim osnovima.

Na povećanje deviznih rezervi u decembru uticao je i neto priliv po osnovu ostalih kredita odobrenih Srbiji u iznosu od 885,8 miliona evra, u najvećoj meri po osnovu priliva u dolarima od Fonda za razvoj Abu Dabija u iznosu od jedne milijarde dolara (945,8 miliona evra), navodi se u saopštenju NBS.

Značajniji priliv ostvaren je i po osnovu intervencija NBS na domaćem deviznom tržištu neto kupovinom deviza u iznosu od 340 miliona evra, dok je po osnovu upravljanja deviznim rezervama, donacija i po drugim osnovima ostvaren priliv u ukupnom iznosu od 170,5 miliona evra.

Godina visoke inflacije i neizvesnosti

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.