Vesti iz zemlje

15.03.2022. 14:52

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Devizne rezerve za 549 miliona evra niže u februaru

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su na kraju februara iznosile 15,5 milijardi evra i bile su za 549,3 miliona evra niže nego na kraju prethodnog meseca. Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva bana...

Nova ekonomija

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su na kraju februara iznosile 15,5 milijardi evra i bile su za 549,3 miliona evra niže nego na kraju prethodnog meseca. 

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju februara iznosile su 12,9 milijardi evra i u odnosu na kraj prethodnog meseca bile su niže za 529,7 miliona evra.

Na smanjenje bruto deviznih rezervi Narodne banke Srbije uticale su aktivnosti Narodne banke Srbije na međubankarskom deviznom tržištu radi očuvanja stabilnosti na tom tržištu (530,0 miliona evra), zatim neto razduženje države (107,7 miliona evra) po osnovu kredita i deviznih hartija od vrednosti emitovanih na domaćem finansijskom tržištu, kao i neto povlačenje devizne obavezne rezerve banaka i ostala plaćanja za potrebe države (ukupno 89,3 miliona evra), navodi se u saopštenju NBS. 

Kakve veze predsednik Vučić ima sa zlatnim rezervama

Neto prilivi u devizne rezerve ostvareni su po osnovu upravljanja deviznim rezervama, donacija i po drugim osnovima (ukupno 69,4 miliona evra).

Neto tržišni efekti su u februaru bili pozitivni u iznosu od 108,3 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u februaru iznosio je 573,7 miliona evra i bio je za 42,6 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu.

Bruto devizne rezerve NBS veće za 1,4 miliona u decembra

U februaru, kao i od početka godine, dinar je blago nominalno oslabio prema evru (za 0,1 odsto). 

NBS navodi da je povećana tražnja za devizama rezultat nastavka intenzivnije kupovine deviza od strane uvoznika energenata, prisutne od oktobra 2021, kao i pojačane globalne neizvesnosti usled geopolitičke krize u Ukrajini. 

„Radi očuvanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru, Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u februaru neto prodala 605 miliona evra, a od početka godine je neto prodala 945 miliona evra“, piše u sapoštenju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.