DFC ipak ne zatvara kancelariju u Beogradu?

Foto: Pixabay

Američka korporacija za međunarodno razvojno finansiranje (DFC) izjavila je da "ostaje posvećena" investiranju na Balkanu, nakon što su se pojavile glasine da će nedavno otvorena kancelarija u Beogradu biti ubrzo zatvorena, piše Radio Slobodna Evropa (RSE).

Dejvid Marčik, glavni operativni direktor DFC-a, izjavio je da je banka ne odustaje od najavljene podrške.

"Nestrpljivo iščkekujemo da gradimo na temelju nedavno obnovljenih inicijativa o ulaganju sa Srbijom i Kosovom, kojima ostajemo posvećeni", rekao je Marčik.

U odgovoru je implicirao i da DFC neće odustati od obaveza predviđenih regionalnom kancelarijom, sa sedištem u ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu,.

Sugestije da je novo rukovodstvo DFC-a razmišljalo o zatvaranju beogradske kancelarije kao deo nove strategije da se više resursa usmeri na zemlje sa nižim prihodima izazvale su zabrinutost među balkanskim zagovornicima u SAD-u.

Bivši neimenovani zvaničnici DFC-a rekli su za RSE da je u razvojnoj banci došlo do neslaganja između onih koji žele da usmere ulaganja na države sa nižim prihodima, poput onih u jugoistočnoj Aziji i Africi, i onih koji veruju da bi trebalo da se ulaže u projekte u zemljama sa srednjim i višim prihodima koji promovišu američke spoljnopolitičke ciljeve, navodi RSE.

Bivši američki predsednik Donald Tramp je 2018. odobrio stvaranje DFC-a zasnovanog na Prekomorskoj korporaciji za privatna ulaganja (OPIC) i drugim američkim agencijama u cilju boljeg nadmetanja sa Kinom za uticaj u zemljama u razvoju.

Kina je trošila desetine milijardi dolara na infrastrukturne i energetske projekte u zemljama u razvoju, uključujući Balkan, kroz svoju Inicijativu za pojas i put u pokušaju da proširi svoj geopolitički uticaj i izazove američku globalnu dominaciju, piše RSE.

Tramp je povećao moć i finansijske instrumente banke u poređenju sa OPIC-om, ovlastivši je da američkim kompanijama spremnim da posluju u državama sa većim profilom rizika obezbedi do 60 milijardi dolara kredita, garancija za kredite, kapitala i osiguranja.

Kako RSE navode, Sjedinjene Američke Države takođe nastoje da smanje energetsku zavisnost Balkana od Rusije.

Tramp se u septembru složio da otvori kancelariju DFC-a u Beogradu u okviru većeg sporazuma koji je posredovala njegova administracija radi normalizacije ekonomskih odnosa između Srbije i Kosova.

Trampova administracija je verovala da jačanje ekonomskih veza između Kosova i Srbije može da pomogne u rešavanju tog višedecenijskog sukoba. Mandat beogradske kancelarije, međutim, prevazišao je dve zemlje i uključio čitav region Balkana.

Glasine o zatvaranju kancelarije u Beogradu dolaze nekoliko nedelja nakon što je Džo Bajden postao novi predsednik SAD-a i zamenio direktora DFC-a kojeg je postavio Tramp.

Kancelarija u Beogradu predstavlja prvo sedište DFC-a u Evropi i njen cilj je da se suprotstavi rastućem ruskom i kineskom uticaju na Balkanu dovođenjem američkih investicija u region.

Kancelarija je prva DFC-ova u Evropi i dizajnirana je da se suprotstavi rastućem ruskom i kineskom uticaju na Balkanu pomažući u dovođenju američkih investicija u region.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara