Vesti iz zemlje

19.10.2022. 09:56

Naled

Autor: Nova Ekonomija

Dinkić: Dobar gradonačelnik glavni faktor za privlačenje investitora

Foto: NALED

Mlađan Dinkić, bivši ministar fonansija

Bivši ministar finansija u Vladi Srbije Mlađan Dinkić smatra da veliku ulogu u privlačenju investitora imaju gradonačelnici lokalnih samouprava i njihov tim, navodi se u saopštenju NALEDA.

„Poreski posticaji ne igraju skoro nikakvu ulogu u privlačenju investicija. Prvi faktor za uspeh i dobru investicionu klimu je dobro i transparentno vođenje samouprava, a od ljudi sve zavisi, kakvi su gradonačelnik i njegov tim“, izjavio je bivši ministar finansija Srbije Mlađan Dinkić.

On je to izjavio na konferenciji Core Days 2022: Partnerstvo za konkurentniji region, koja je održana u Dubrovniku.

Dinkić je naveo da je kvalitetna radna snaga druga na listi odlučujućih faktora za obezbeđivanje dobar poslovni ambijent, zatim slede finansijski podsticaji koji dolaze pre ulaganja, za razliku od poreskih olakšica koje slede nakon investicije.

„Bez finansijskih podsticaja centralna i istočna Evropa ne bi privukle mnoge investicije. Ni mi ne bismo doveli Fijat da nismo ponudili bolje uslove od Rumunije. Iza njih sledi infrastruktura odnosno autoput i železnica“, objašnjava Dinkić.

Prema njegovim rečima, lokalne samouprave investitorima treba da ponude zemljište koje se ne koristi. 

Profesor Ekonomskog fakulteta i bivši guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić rekao je kako se sužava prostor za nacionalni i lokalni nivo vlasti da putem poreza utiču na poboljšanje situacije, ukoliko se aktuelna kriza zadrži na dugi rok.

On je ukazao da se na inflaciju odgovara povećanjem kamata čime se stvaraju uslovi da privreda sklizne ka niskim stopama rasta.

Šoškić kaže i da na krizu utiču sankcije koje se uvode Rusiji, velikom snabdevaču naftom, gasom, pšenicom i jedan od globalnih lidera za kobalt, vanadijum i titanijum.

Prema Šoškićevom mišljenju, Rusija je  česta, na ne jedanaesta ekonomija na svetu, kako se obično tvrdi. Taj se podatak, kako naglašava, dobija onda kada se uporedi bruto-domaći proizvod (BDP) te zemlje, udeo javnog duga u BDP-u kao i trgovinski bilans.

Rusija bi, kako dodaje mogla da duže izdrži sankcije, a to produžava trajanje krize i umanjuje konkurentnost Evrope i regiona.

Državna sekretarka Ministarstva građevinarstva Aleksandra Damnjanović izjavila je da je Vlada Srbije vrlo blizu odluke da izmeni ili u potpunosti ukine zakon koji predviđa konverziju prava korišćenja u pravo svojine nad zemljištem uz naknadu kako bi privreda mogla da stiče vlasništvo bez plaćanja te obaveze.

„Velike komplekse građevinskog zemljišta tako bismo oslobodili i omogućili da se na njima gradi i privlače investicije“, naglasila je Damnjanović.

Država poklonila Fijatu skoro tri milijarde dinara u 2018. godini

Ona je kao jedan od najvećih uspeha u unapređenju uslova za ulaganja istakla uvođenje elektronskih građevinskih dozvola 2016.

„Građevinarstvo je dotad bilo na nogama, sa velikom nezaposlenošću i niskim platama. Sve se promenilo u tom sektoru i u još 21 oblasti koje građevinarstvo „vuče“, dodala  je Damnjanović.

Direktor Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) Borko Drašković izjavio je da je za unapređenje uslova za investiranje na nacionalnom i lokalnom nivou bilo važno da se ujednači i digitalizuje procedura upisa u katastar.

„Stvoren je privid da je RGZ kriv za sve, a imali smo neujednačenu praksu sudova i lokalnih samouprava. Kada postupimo po njihovom nalogu imali smo efekat da je vaga kriva što je neko debeo i da je naša procedura loša. Nije katastar kriv za nestandardno utvrđivanje vlasništva“, dodaje Drašković.

On kaže da je sada najveći izazov da se reše predmeti koji su još u fiokama jer je reč lokacijama koje su zarobljene za izgradnju.

Konferenciju Core Days 2022: Partnerstvo za konkurentniji region su organizovali NALED (Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj) i partneri iz Regionalne mreže za povoljno poslovno okruženje u jugoistočnoj Evropi, uz podršku GIZ Otvorenog regionalnog fonda za modernizaciju opštinskih usluga.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.