Srbija

30.11.2017. 12:02

Pištaljka

Autor: Nova Ekonomija

Direktor CIP-a: Tek sam pre desetak dana saznao da se moja firma prodaje

Srbija

30.11.2017. 12:02

Direktor Saobraćajnog instituta CIP Milutin Ignjatović kaže da je tek pre desetak dana saznao da će firma kojom rukovodi, a koja je između ostalog projektovala i brzu prugu Beograd-Subotica vrednu oko dve milijarde dolara, biti prodata na licitaciji zbog dugova svoje matične firme Železnice Srbije. Iz Ministarstva kažu da imaju rešenje.

Ignjatović: Ovo je državni kriminal

Direktor Ignjatović tvrdi da je reč o državnom kriminalu za koji okrivljuje bivše rukovodstvo Železnica, prenosi portal Pištaljka.

„Mi nemamo nikakve veze sa dugovima koje Železnice Srbije imaju. Ovo je državni kriminal, ali ne sada, već u periodu od 2009. godine do 2014. godine. Bivše rukovodstvo Železnica je zlo i dopustilo je da se donesu sudske presude za neisplaćene zarade u korist radnika koji su zarade primali“, rekao je Ignjatović.

Država obećala rešenje problema

„Država će da reši problem. Ministarka Zorana Mihajlović je rekla da će država rešiti problem. Kako, ne znam“, dodao je.

Da će se država umešati u ovo nesvakidašnje prebijanje dugova između dve državne firme za Pištaljku su potvrdili najviši funkcioneri u zemlji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić za Pištaljku je kratko rekao „da će država pronaći rešenje za Saobraćajni institut CIP“.

Resorna ministarka Zorana Mihajlović za Pištaljku je rekla da je njeno ministarstvo poslalo predlog kako da se situacija u Železnicama Srbije ublaži, ali da ne mogu da utiču na to da li će doći do prodaje CIP-a jer, kako kaže, država nije vlasnik tog preduzeća.

‘Nismo na buvljoj pijaci’

„Nismo na buvljoj pijaci. CIP je jedina firma za železničku infrastrukturu na Balkanu i nije na prodaju“, rekao je direktor CIP-a Ignjatović.

Pištaljka je juče objavila dokument – rešenje izvršitelja u kojem se navodi da je javna prodaja Saobraćajnog instituta CIP zakazana za 18. decembar. Do javne prodaje je došlo, kako je za Pištaljku rekao izvršitelj Nemanja Protić, jer su donete presude u korist radnika Železnica Srbije kojima nisu isplaćivane zarade i koji nemaju drugi način da se naplate jer su računi Železnica u blokadi.

Ignjatović tvrdi da Železnice Srbije imaju drugu imovinu iz koje mogu da se naplate dugovi. Na pitanje šta je on preduzeo da se Saobraćajni institut ne nađe na dobošu, odgovorio je: „Ne mogu ja da reagujem. Kako da reagujem? CIP uopšte nije stranka u postupku“.

Direktor krivi advokate, izvršitelje, radnike, bivšu vlast…

Za ovu situaciju direktor CIP-a, koji se na toj funkciji nalazi od 2000. godine, krivi advokate, izvršitelje, radnike, bivše rukovodstvo Železnica Srbije i bivše vlasti.

Iako tvrdi da mu je na sastanku ministarka Zorana Mihajlović obećala da će država rešiti ovaj problem, o kakvom se planu radi Pištaljka nije mogla da sazna od ministarke.

„Ministarstvo je predlagalo načine rešavanja. Ali mi nemamo direktan nadzor nad CIP-om“, rekla je ministarka, naglašavajući da je vlasnik Železnica. Predlog je, kako je rekla, spremilo Ministarstvo saobraćaja. „A da li će Vlada prihvatiti to ne zavisi od mene. Drugo, u pitanju su inače presude iz radnih sporova“.

CIP duguje više stotina miliona dinara

U saopštenju pres službe Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture navodi se da su do sada, po tužbama radnika, Železnice Srbije a.d. isplatile oko dve milijarde dinara, a da trenutna potraživanja svih poverilaca za „smenski rad prema Železnicama Srbije iznose više stotina miliona dinara“.

„Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture nema direktnu nadležnost nad Saobraćajnim institutom CIP, ali je zbog značaja ovog preduzeća za realizaciju infrastrukturnih projekata od nacionalnog značaja, od početka uključeno i davalo predloge za rešavanje ovog slučaja. Krajem prošle sedmice održan je sastanak sa izvršnim poveriocem i advokatom poverilaca, Železnicama Srbije, Saobraćajnim institutom CIP i državnim pravobranilaštvom, u cilju pronalaženja optimalnog rešenja za status CIP-a, čime bi bilo omogućeno normalno funkcionisanje ove kompanije“, piše u saopštenju.

Milutin Mrkonjić bio nadležni ministar kad su dugovi nastali

U periodu kada su nastajali dugovi Železnica Srbije prema radnicima, nadležni ministar je bio Milutin Mrkonjić. U kratkom razgovoru sa novinarom Pištaljke Mrkonjić je rekao da nije čuo da se CIP prodaje.

„Od Vas sam saznao da je CIP na javnoj prodaji. U tom preduzeću ne radim dvadeset godina, ali ja sam to preduzeće stvarao. Kako ja mogu da budem odgovoran za dugove koje su napravile Železnice, to je glupost“, rekao je Mrkonjić u telefonskom razgovoru.

Iz Železnica Srbije Pištaljka nije uspela da dobije objašnjenje kako je došlo do toga da se zdravo i profitabilno preduzeće prodaje da bi se namirili dugovi dugogodišnjeg gubitaša.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.