Vesti iz zemlje

13.12.2023. 10:11

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Domaće firme slabo traže podsticaje za izvoz, strani investitori „jure“ kvalifikovane radnike

Foto: Nova ekonomija

Veoma mali broj kompanija se godišnje prijavljuje za državne subvencije Razvojne agencije Srbije (RAS) koji su namenjeni podsticaju i promociji izvoza, u poslednje četiri godine (od 2019. do 2022) ukupno 72 njih. Samo u 2021. godini se svega 14 kompanija prijavilo za ovu vrstu razvojne pomoći, rekla je Milena Radović, savetnica za ulaganja u RAS-u na panelu koji je organizovala Fondacija BFPE.

Učesnici panela „Strane direktne investicije – šansa ili izazov za lokalnu biznis zajednicu“ su istakli da u Srbiji nema dovoljno radne snage, da investitori u Srbiji traže kvalifikovane radnike, zbog čega se mora raditi na njihovoj edukaciji.

„RAS je od 2019. godine uvela nekoliko programa za podršku privrednici za ulazak u lance dobavljača multinacionalnim kompanijama. Takođe imamo program za promociju izvoza i za opremu malim i srednjim preduzećima. Za podsticaje i promociju izvoza i da urade istraživanje tržišta i marketinški projekat. Za taj program broj kompanija bi trebalo da bude veći“, rekla je Radović. Prema poslednjim podacima Razvojne agencije Srbije iznos podsticaja za taj program je bio oko tri miliona evra.

Najveći broj malih i srednjih preduzeća prijavljuje se za opremu što znači da je oprema zastarela, a to je prvi korak da bi se kompanije razvijale, istakla je Radović.

Prema njenoj oceni, strani investitori su značajan pokretač Srbije jer donose nove tehnologije i novi način razmišljanja. U Srbiji nemamo dovoljno radne snage, investitori često ističu kao problem, kaže ona.

Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije (PKS) rekao je da se dolazak stranih direktnih investicija u Srbiju oseća i na nacionalnom i na lokalnom nivou. On je podsetio da je ove godine za prvih devet meseci u Srbiji bilo 3,2 milijarde evra stranih direktnih investicija.

„Mi smo zadovoljni obimom stranih investicija, ali nismo strukturom investicija. Potrebno je što više uključiti domaće kompanije u lance snabdevanja za proizvodne komponente“, rekao je Stanić.

Izvršni član Upravnog odbora, Nemačko-srpske privredne komore (AHK) Aleksander Markus ocenio je da je Vlada Srbije posvećena u pružanju podrške stranim investitorima i da je podrška stranim investitorima od cele jugoistočne Evrope „najveća u Srbiji“.

Strani investitori donose u zemlju nove tehnologije, menadžment, plaćaju poreze državi, rekao je Markus.

BFPE sprovodi projekat koji za cilj ima preispitivanje uticaja stranih direktnih investicija i stranih kompanija na biznis zajednicu u Srbiji, sa posebnim fokusom na lokalni nivo.

Pregovori sa EU i smirivanje inflacije prioriteti za strane investitore

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.