Vesti iz zemlje

24.11.2023. 11:56

Autor: Ivana Pavlović

Strane investitore brine inflacija u Srbiji

Foto: Nova ekonomija

Investiciona klima se nije popravila u odnosu na prethodno izdanje Bele knjige. Posle izlaska iz recesije izazvane pandemijom virusa COVID-19, ušli smo u stagflaciju, odnosno u stagnaciju i inflaciju. Kažu da je to posledica rata u Ukrajini, ali pažljiva analiza pokazuje da rat nije odgovoran za sve loše stvari, ocenjuje se u najnovijoj Beloj knjizi 2023 Saveta stranih investitora (FIC) koja sadrži preporuke za unapređenje poslovne i investicione klime u Srbiji.

Dodaje se i da je inflacija u Srbiji prevashodno domaći fenomen izazvan porastom cena hrane.

Na drugoj strani, Srbija sve više zavisi od spoljne trgovine, što stvara dodatne rizike u situaciji kada se zemlja udaljava od članstva u EU .

Rast javnih i stranih direktnih investicija ne može da nadoknadi pad privatnih investicija. Ciljani udeo od 25% ukupnih investicija u GDP je daleka budućnost, navodi se.

Tačno je da se kreditni rejting zemlje nije pogoršao, ali se nije ni popravio i još uvek je ispod investicionog nivoa . U takvim okolnostima članstvo Srbije u EU bi značajno pomoglo da se poboljša investiciona klima. Za to je potrebna dobra volja na obe strane, ocenjuje se u izveštaju.

Ono što posebno zabrinjava jeste ozbiljan pad GDP kako u evro zoni, tako i u Nemačkoj i Italiji, koje su  najveća izvozna tržišta Srbije.

Savet stranih investitotra predviđa da će u Srbiji doći do usporavanja privrednog rasta naredne godine, ali na nešto višem nivou nego u EU .

Kao i MMF, Savet očekuje rast BDP Srbije u ovoj godini od 2 odsto, ali za narednu godinu predviđa rast od samo 2,1 odsto, u odnosu na 3 odsto MMF.

Problem je inflacija, navodi se u analizi. Poredeći trenutnu situaciju sa krizom 2008, autori ocenjuju da će putanja smirivanja inflacije  verovatno izgledati kao u periodu 2009-2010. s tim što ne predviđaju njeno snižavanje na ciljani nivo u naredne dve godine od 3% +/- 1 .5% .

Podsećamo, inflacija je u oktobru smanjena na 8,5 odsto i prema novoj projekciji Narodne banke Srbije.Projekcije NBS su međutim da će se inflacija vratiti u ciljani koridot sredinom 2024. 

Savet stranih investitora smatra da i  2008. godine i sada, najveći doprinos inflaciji daju cene sirove i prerađene hrane. Uticaj porasta cene energije nije zanemarljiv, ali nije dominantan u Srbiji. Njen uticaj u budućnosti ne smemo zanemariti, posebno zbog rasta cene sirove nafte i smanjenja njene svetske ponude, stoji u Beloj knjizi.

Cene električne energije će, takođe, da skoče, ali ne zbog spoljnih prilika, nego zbog potrebe da se uvedu dodatne akcize radi finansiranja budžetskog deficita.

Država svojom poreskom politikom podstiče inflaciju da bi, na drugoj strani, stimulisala potrošačku tražnju. Ona, međutim, više nije glavni pokretač rasta GDP. Nažalost, to nisu ni investicije, zaključuju strani investitori.

Savet stranih investitora okuplja 122 strane kompanije iz celog sveta, koje ulažu 44 milijarde evra i zapošljavaju više od 115 hiljada ljudi u Srbiji.

Savet stranih investitora okuplja 122 kompanije, koje su u poslednjih 20 godina u Srbiji investirale 44 milijarde evra i zaposlile 115.000 ljudi.

Bela knjiga sadrži spisak preporuka za unapređenje uslova poslovanja. Izdanje Bele knjige 2023 sastoji se od 58 članaka sa 397 preporuka koje je pripremilo 59 autora.

POHLEPA TANJI NOVČANIKE GRAĐANA

„Prilično smo sigurni kako će se završiti ova poslovna godina . Međutim, kretanja u sledeće dve godine zavise od izvoza i uvoza . Mi pretpostavljamo dalji rast izvoza uz smanjenje uvoza . Ako se taj scenario ne ostvari, naravno, i sve druge procene makroekonomskih agregata postaju sporne .

Ako smo u pravu sa gornjom analizom, poruka je veoma jasna . Kreatori ekonomske politike moraju izuzetnu pažnju da posvete položaju zemlje u međunarodnoj trgovini i, uopšte, međunarodnim odnosima, kako bi smanjili rizike za obavljanje privredne aktivnosti u zemlji .

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.