Vesti iz zemlje

11.03.2024. 15:40

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Donet Pravilnik za obračun neplaćenog kućnog rada

Foto: Pixabay

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog doneo je Pravilnik o metodologiji za obračun neplaćenog kućnog rada, odnosno poslova za čije obavljanje se ne ostvaruje novčana naknada, među kojima je vođenje domaćinstva, staranje i briga o deci, o starijim i bolesnim članovima porodice, poslovi na poljoprivrednom imanju… Pravilnik propisuje i da lice koje nije zdravstveno osigurano po bilo kom drugom osnovu, stiče pravo na zdravstveno osiguranje po osnovu neplaćenog rada u kući, što je u skladu sa zakonom koji uređuje oblast rodne ravnopravnosti.

Zakon o rodnoj ravnopravnosti propisuje da lice koje nije zdravstveno osigurano po bilo kom drugom osnovu, stiče pravo na zdravstveno osiguranje po osnovu neplaćenog rada u kući (vođenje domaćinstva, staranje o podizanju dece, staranje o ostalim članovima porodice), neplaćenog rada na poljoprivrednom imanju.

Pravilnikom koji je pre nekoliko dana objavljen u Službenom glasniku utvrđuje se metodologija za obračun neplaćenog kućnog rada, kao i za obračun vrednosti i učešća neplaćenog kućnog rada u bruto domaćem proizvodu.

Kako se navodi, obračun vrednosti neplaćenog kućnog rada vrši se na osnovu istraživanja o korišćenju vremena koje sprovodi proizvođač zvanične statistike u skladu sa metodologijom koju propisuje Evrostat.

„Vrednost neplaćenog kućnog rada se obračunava kao proizvod ukupnog godišnjeg broja časova neplaćenog kućnog rada i minimalne cene rada po času, iskazane u neto iznosu. Podatak o ukupnom godišnjem broju časova neplaćenog kućnog rada za Srbiju obezbeđuje proizvođač zvanične statistike (prim.aut. Republički zavod za statistiku)“, piše u Pravilniku.

Vrednost neplaćenog kućnog rada se utvrđuje za Srbiju na godišnjem nivou, najkasnije do 31. decembra tekuće godine za prethodnu godinu, a učešće vrednosti neplaćenog kućnog rada u BDP-u utvrđuje se kao količnik utvrđene ukupne vrednosti neplaćenog kućnog rada za prethodnu godinu i podataka o vrednosti BDP-a za prethodnu godinu.

Žene u kućnim poslovima provode duplo više vremena od muškaraca

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.