Vesti iz zemlje

15.06.2016. 11:02

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Doneta uredba o uslovima zakupa državnog zemljišta

Zainteresovani za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta sada znaju ko i po kojim kriterijumima može dobiti pravo prvenstva dugoročnog zakupa, jer je Vlada Srbije usvojila uredbu koja ta pravila reguliše, izjavila je ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković.

Uredba propisuje uslove i kriterijume za određivanje visine zakupnine, a u cilju osnaživanja lokalnih samouprava da kroz odgovorno gazdovanje privlače investicione projekte za novo zapošljavanje i očuvanje života u ruralnim područjima, rekla je Tanjugu Bogosavljević Bošković.

Kako je objasnila, pripremanjem ove uredbe posebna pažnja je posvećena proizvođačima koji kroz udruživanje u zadruge mogu da budu potencijalni investitori.

„Time se daje mogućnost da kroz udruživanje onih koji imaju ograničene resurse, te resurse stave u funkciju zajedničkog ulaganja“, rekla je ministarka i precizirala da je minimalna vrednost investicije 500.000 evra ili 3.000 evra po hektaru.

Za opštine koje imaju manje od 1.000 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, vrednost može biti i manja od 500.000 evra, a takvih, prema njenim rečima, ima oko 30-ak, pre svega na jugu Srbije.

Pravo prvenstva zakupa mogu da ostvare prvenstveno pravna lica koja podnesu investicioni plan. Plan dalje mora dobiti saglasnost relevantne komisije, a mora da sadrži opis ulaganja u poljoprivredno prerađivačke kapacitete.

Saglasnost daje petočlana Komisija, koja ima tri obavezna člana, a to su ministri poljoprivrede, finansija i privrede. 

Bogosavljević Bošković je objasnila da su pravila takva da u zakup može ići do 30 odsto državnog poljoprivrednog zemljišta u jednoj lokalnoj samoupravi, dok se preostalo zemljište daje u zakup ostalima, po pravu prečeg zakupa kao i po osnovu licitacije.

„Ovom uredbom o dugoročnom zakupu, Vlada nastavlja sa odlučnom reformom kada je reč o ključnim pitanjima u oblasti poljoprivrede“, ističe ona.

Transparentnim, preciznim i jasnim procedurama za ostvarivanje prava prvenstva zakupa, kako dodaje, vlada garantuje sigurnost investicija, ali i ravnopravan položaj malih i velikih investitora.

„Ključni argument za ocenu predložene investicije će biti kvalitet i održivost, zatim uticaj na otvaranje novih radnih mesta, i uvođenje novih naprednih tehnologija. Tako se onemogućava da pojedinačni interesi budu iznad interesa građana i države Srbije“, zaključila je Bogosavljević Bošković.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.