Srbija

27.11.2023. 18:01

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Država produžila ograničenje cene hleba do 1. juna

Foto: Nova ekonomija

Srbija

27.11.2023. 18:01

Vlada Srbije usvojila je novu Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna „T-500“, prema kojoj će proizvođači hleba i dalje biti u obavezi da najmanje 30 odsto dnevne proizvodnje svih vrsta hleba bude upravo od tog tipa brašna, koja će stupiti na snagu 1. decembra a na snazi biti (barem) narednih šest meseci. Istom uredbom je maksimalna maloprodajna cena hleba od brašna „T-500” fiksirana na 54 dinara, dok će najveća proizvođačka cena biti 46,31 dinara, objavljeno je u Službenom glasniku.

U Uredbi je hleb od brašna „T-500” vekna od najmanje 500 grama težine, sa sledećim osnovnim sastojcima: 370 grama brašna „T-500”, so 7,4 grama, kvasac 9,25 grama i aditiv 1,48 grama (za veknu težine 500 grama).

Najviša ukupna stopa marže, obračunata na neto fakturnu cenu hleba, a umanjenu za rabate i popuste, iznosi maksimalno šest odsto, propisano je Uredbom.

Rok plaćanja proizvođaču hleba ne može biti duži od 20 dana od dana prijema računa za isporučeni hleb.

Republička direkcija za robne rezerve će proizvođačima hleba da omogući interventnu prodaju 65.000 tona brašna „T-500”, piše u Uredbi.

Isporuka brašna „T-500” proizvođačima hleba biće data na osnovu spiskova koje sačinjava Ministarstvo trgovine, po ceni od 22 dinara po kilogramu, bez poreza na dodatu vrednost.

Za prekršaje, po osnovu ove Uredbe predviđene su i novačane kazne od 5.000 do 500.000 dinara i može se izreći zaštitna mera zabrane bavljenja tim poslom u trajanju od šest meseci do jedne godine.

Hleb „sava“ neće poskupeti, cene u pekarama diže manjak radnika

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.