Vesti iz zemlje

27.07.2023. 11:47

Nova ekonomija

Autor: Olivera Bojić

Izveštaj DRI: Svinje u skladištima bez ušne minđušice

Foto: Pixabay

U skladištima Direkcije za robne rezerve u kojima se skladište i čuvaju tovna junad i tovne svinje Državna revizorska institucija utvrdila je nepravilnosti: stanje svinja u skladištu ne odgovara ugovorenoj količini, skladištar tovnih svinja, ne čuva svinje na adresi, koja je navedena u ugovoru i svinje nemaju ušnu minđušicu (potvrdu ili markicu) o obeležavanju svinja, ocenjuje DRI u Izveštaju o reviziji finansijskih izveštaja Republičke direkcije za robne rezerve za 2022. godinu.

Prilikom popisa imovine i obaveza Direkcije, sa stanjem na kraju prošle godine, Državna revizorska institucija je zaključila da se obnavljanje tovnih junadi i tovnih svinja radi bez pismene saglasnosti Direkcije.

Skladišta koja je Državna revizorska institucija obišla odnose se na skladištenje, čuvanje i zanavljanje tovnih junadi, tovnih svinja, obranog mleka u prahu, šećera, pšenice, kukuruza i konzervirane robe.

Direkcija je sa skladištarima zaključila ugovore, koji su važili u 2022. godine, a sa kojima je ugovoreno, između ostalog da skladištari čuvaju, skladište i zanavljaju, u svom skladištu robu u vlasništvu Direkcije i da tom prilikom ostane ista količina i isti kvalitet robe, da se roba skladišti u skladištu – farmi skladištara sa tačnom adresom.

DA LI ĆE AFRIČKA KUGA UNIŠTITI ŠANSU ZA IZVOZ SVINJETINE U KINU?

Ugovoreno je, takođe, da roba treba da bude zdrava, čista, obležena ušnim markicama, da roba odgovara određenom kvalitetu prema pravilnicima, kojima je regulisano deklarisanje, označavanje i kvalitet takvih proizvoda.

DRI navdi da ukoliko popis nije u skladu sa Pravilnikom o načinu i rokovima popisivanja imovine postoji rizik od pogrešnog iskazivanja imovine i obaveza Direkcije u finansijskim izveštajima i mogućnosti raznih zloupotreba skladištara u postupcima raspolaganja robom Direkcije.

Nepravilnosti u finansijskom izveštaju

Finansijski izveštaji Republičke direkcije za robne rezerve nisu ispravno pripremljeni, u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu, Uredbom o budžetskom računovodstvu i Državna revizorska institucija procenjuje rizike od „pogrešnih iskaza u izveštajima nastalih usled kriminalne radnje ili greške“, ocenjuje DRI u Izveštaju o reviziji finansijskih izveštaja Republičke direkcije za robne rezerve za 2022. godinu.

U izveštaju se navodi da Direkcija koristi softver za vođenje robnog računovodstva koji ne računa na ispravan način prosečnu cenu prilikom izlaza zaliha sa stanja i koji omogućava da se prikažu negativne vrednosti na zalihama robe.

Državna revizorska institucija je dala negativno mišljenje o finansijskim izveštajima Direkcije.

Revizija finansijskih izveštaja Republičke direkcije za robne rezerve obuhvata Bilans stanja na dan 31. decembar 2022. godine i Izveštaj o izvršenju budžeta za period od 1. januara – 31. decembra 2022. godine, navodi se Izveštaju.

„Direkcija je, u Izveštaju o izvršenju budžeta više iskazala prihode od prodaje dobara i usluga ili zakupa od strane tržišnih organizacija u iznosu oko 3,3 milijarde dinara, dok je za iznos od tri milijarde dinara manje iskazala primanja od prodaje robnih rezervi“, ocenjuje DRI.

U obrazloženju Osnova za negativno mišljenje DRI navodi da je u bilansu stanja Direkcija (31. decembar 2022. godine) na zalihama robnih rezervi iskazala iznos od 28,7 milijardi dinara, a za koje su utvrđenenepravilnosti.

„Identifikujemo i procenjujemo rizike od materijalno značajnih pogrešnih iskaza u finansijskim izveštajima, nastalih usled kriminalne radnje ili greške. Direkcija je, na osnovu člana 40 Zakona o Državnoj revizorskoj instituciji, dužna da podnese Državnoj revizorskoj instituciji pisani izveštaj o otklanjanju otkrivenih nepravilnosti (odazivni izveštaj) u roku od 90 dana počev od narednog dana od uručenja ovog izveštaja“, ocenjeno je u Izveštaju.

Ako se oceni da odazivni izveštaj ne ukazuje da su otkrivene nepravilnosti otklonjene na zadovoljavajući način, smatra se da Direkcija krši obavezu dobrog poslovanja. Ako se radi o nezadovoljavajućem otklanjanju značajne nepravilnosti, smatra se da postoji teži oblik kršenja obaveze dobrog poslovanja, ukazuje DRI.

Direkcija za Robne rezerve vodi ukupno 506 sudskih sporova, od kojih je u svojstvu tužioca u 498 sudskih postupaka, a u svojstvu tuženog u osam postupka. Ukupna vrednost sudskih sporova gde je Direkcija tužilac iznosi 13,5 milijardi dinara, dok ukupna vrednost sporova u kome je Direkcija tuženi iznosi oko 85 miliona dinara, navodi se u Izveštaju DRI.

Svaki sedmi dinar javnog novca potrošen bez javnih nabavki

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.