Vesti iz zemlje

25.09.2023. 08:35

Nova ekonomija

Autor: Olivera Bojić

E-fakture, korak napred, nazad dva

Foto: Nova ekonomija

Računovodstvena komora Srbije poslala je ponovo predlog Ministarstvu finansija da otkloni sistemske greške u novom Nacrtu o izmenama Zakona o elektronskom fakturisanju. Računovođe upozoravaju da posledica primene ovog propisa može biti smanjena naplata javnih prihoda. Stručna javnost do danas (25. septembra) može da pošalje primedbe na predlog izmena ovog propisa.

Računovodstvena komora Srbije upozorava da ako se ne otklone sistemske greške, posledice će biti, pre svega, usporavanje privrednih aktivnosti i smanjenje naplate javnog prihoda – prihoda od poreza na dodatu vrednost (PDV-a).

„Ovakvim pristupom u ovoj reformi, ruše se računovodstvena načela prema Zakonu o računovodstvu i računovodstvene evidencije u glavnoj knjizi, kao i PDV evidencije, propisane Zakonom o PDV i pravilnikom. Tako se ostavlja prostor za prekršaje u koje se uvode i zakonski zastupnici i računovođe“, saopštila je Računovodstvena komora.

Snežana Mitrović, predsednica Računovodstvene komore Srbije ocenjuje da novi predlog Nacrta o izmenama Zakona o elektronskom fakturisanju, kroz tri ključne odredbe, vodi ka daljoj pravnoj nesigurnosti zbog neusklađenih određenih odredbi i opet povećava ručne evidencije PDV u pojedinačnoj evidencijama na Sistemu elektronskih faktura (SEF-u).

U najavljenim izmenama zakona, povećava se broj pojedinačnih „uglavnom ručnih“ evidencija o PDV-u (kako kod elektronskog evidentiranja prethodnog PDV-a obračunatog odnosno plaćenog na uvoz dobara, tako i kod drugih odredbi), jedna je od primedbi Računovodstvene komore.

Uvodi se rok od 10 dana za prijavu PDV-a za prethodni poreski period, suprotno svim pravilima za PDV evidencije, kažu računovođe.

„Urušene su odredbe krovnog Zakona o računovodstvu, koje se odnose na rokove izdavanja i knjiženja računovodstvenih promena, ali i za hronologiju unosa tih promena. Umesto unapređenja, ovom reformom se ide unazad u poslovnom ambijentu i pravnoj (ne) sigurnosti“, navodi se u saopštenju Računovodstvene komore.

Umesto ubrzanja u poslovanju dešava se suprotno, usporavaju tokovi novca, navode računovođe.

„Nova izmena zakona potvrđuje, da SEF neće biti povezan ni sa bazom carine kao što je najavljeno od strane predstavnika Ministarstva finansija. Takođe, nije povezana baza podataka SEF ni sa SUR (sistemom ulaznih fiskalnih računa) kod Poreske uprave, što već dodatno komplikuje ceo postupak evidencija i što smo zahtevali od Ministarstva finansija“, navodi se u saopštenju.

Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o e-fakturisanju koji je objavilo Ministarstvo finansija pre nekoliko dana dodatno komplikuje već nejasni postojeći zakon o e-fakturama, rekao je za Novu ekonomiju Darko Majstorović, direktor firme Control1 koja se bavi poreskim kontrolama.

Jedini izlaz iz ove situacije je, kako navode računovođe, da se otklone sistemske greške, SEF stavi u funkciju Posebnog informacionog sistema u Poreskoj upravi, unapredi regulatorni okvir i PDV evidencija. Takođe u skladu sa tim izmenama, potrebno je ukinuti obrazac za pregled obračuna PDV – Obrazac POPDV jer su PDV evidencije u Srbiji najsloženije u odnosu na sve zemlje EU i u okruženju.

Računovođe traže hitno odlaganje Zakona o fiskalizaciji

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.