Srbija

15.12.2022. 12:53

Saopštenje

Autor: Nova ekonomija

Erste Grupa: U 2023. usporeni rast privrede u zemljama CIE

proizvodnja Foto: Nova ekonomija

Srbija

15.12.2022. 12:53

Makroekonomski pokazatelji ukazuju na usporeniji rast ekonomije u zemljama Centralne i Istočne Evrope i na scenario stagfacije u regionu, pokazalo je istraživanje Erste Grupe.

Makroekonomska prognoza za Srbiju pokazuje da je strah da će doći do usporavanja ekonomskog rasta postao realnost.

„Predviđa se primetno usporavanje rasta ekonomija u CIE, s prosečnom godišnjom stopom rasta na nivou od 0,7 odsto. Trenutno Erste Grupa predviđa smanjenje BDP-a za celu godinu jedino u Češkoj (pad od 0,5 odsto). Mađarska i Poljska verovatno će stagnirati, dok se očekuje da će druge zemlje u regionu 2023. godine zabeležiti rast između jedan i dva odsto“, ocenjuje se u itraživanju.

Veliko smanjenje prognoziranog rasta za 2023. godinu

Više zemalja u CIE verovatno je skliznulo u tehničku recesiju već u trećem kvartalu 2022. godine, na šta ukazuju negativne preliminarne procene međukvartalnog BDP-a.

Tim zemljama mogle bi se pridružiti i druge na prelazu između 2022. i 2023. godine, budući da vodeći indikatori kao što je Pokazatelj ekonomskog sentimenta ukazuju na osnovnu slabost kako industrijskog tako i uslužnog sektora. Globalna prognoza koja se pogoršava i slaba spoljna tražnja smanjuju izglede za oporavak, saopštila je Erste grupa.

„Odsustvo rasta u spoju sa visokim stopama inflacije širom Centralne i Istočne Evrope ukazuje na scenario stagflacije u regionu. Međutim, predviđa se tek neznatno povećanje stopa nezaposlenosti“, navodi se u saopštenju.

Sporiji rast u Srbiji

Makroekonomska prognoza za Srbiju pokazuje da je sstrah da će doći do usporavanja ekonomskog rasta postao realnost.

„Sekundarni efekti rata u Ukrajini počeli su da utiču i na ekonomski rast. Nakon solidnog ekonomskog rasta u prvoj polovini 2022. godine, tempo ekspanzije se znatno usporio tokom leta. Predviđa se da će usporavanje rasta trajati tokom prve polovine 2023. godine. S obzirom na efekte inflacije u celoj ekonomiji, smanjuju se realni raspoloživi budžeti i privrede i domaćinstava“, pokazuje istraživanje Erste Grupe.

Rast srpske ekonomije oko tri odsto, ali uz brojne rizike

Analitičari Erste Grupe nedavno su snizili svoju procenu rasta BDP-a za finansijsku godinu 2022. za 1,2 procentnih poena na 2,3 odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok je prognoza rasta za sledeću godinu smanjena na 1,6 odsto. Rast bi trebalo da se 2024. godine ponovo približi nivou pre krize (3,8 odsto u odnosu na prethodnu godinu) kako inflacija bude usporavala, navodi se u tom istraživanju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.