Vesti iz zemlje

31.01.2024. 09:30

Paragraf.rs

Autor: Nova ekonomija

eTurista zna koliko je kreveta slobodno i da li je smeštaj kao sa reklame

Foto: Unsplash

Srbija je poslednjim reformama javne uprave uvela dve važne usluge – obaveštenja o isteku dokumenata, koji će građanima na vreme obaveste kada im ističu lične isprave, i uslugu eTuristu u okviru koje se nalazi baza podataka o ugostiteljima.

Usluga eTurista uvodi se radi formiranja centralnog informacionog sistema u oblasti ugostiteljstva i turizma, u kojoj će se na jednom mestu nalaziti baza podataka o ugostiteljima, bez obzira o kojoj kategoriji objekata se radi, navodi Paragraf.

Pomoćnica ministra turizma i omladine Dunja Đenić podseća i da je obaveza evidentiranja predviđena Zakonom o ugostiteljstvu („Sl. glasnik RS“, br. 17/2019).

„Na osnovu evidencije svih korisnika usluge možemo da dobijemo egzaktne podatke koliko je kapaciteta zauzeto kao i podatke o posećenosti na određenim lokacijama“, rekla je Đenić.

„Kada kažemo nalazi se u bazi eTurista to pruža sigurnost i legalnost te usluge. Znači turista na taj način može da bude siguran da je zaista koristio usluge ugostiteljskog objekta koji legalno posluje, koji je evidentiran u skladu sa zakonom“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, veoma je bitno za sve turiste da kada dođu u Srbiju kvalitet usluge koji dobijaju bude onakav kao što je ugostitelj oglasio da može da pruži.

Ona dodaje da turističke organizacije mogu da dobiju pravi i u realnom vremenu podatak koliko je evidentiranih objekata na njihovoj teritoriji, jer tako mogu da kreiraju politiku razvoja.

„Imamo veliki broj lokalnih zajednica koje imaju jedan ili nemaju nijedan hotel“, rekla je Đenić.

Ne treba zaboraviti, kako je ona istakla, drugi deo sistema, koji je takođe važan, koji se odnosi na rad turističkih agencija i podseća da je 1. oktobra prošle godine u rad pušten i novi modul eTuriste, centralnog informacionog sistema koji se odnosi direktno i isključivo na rad turističkih agencija.

To znači, kako ona kaže, da su time turističke agencije u obavezi da ga obavezno koriste u skladu sa Zakonom o turizmu i to na način da u eTuristi uvode evidencije svih važnih ugovora, pre svega ugovora o posredovanju, ugovora sa trećim licima i što je najbitnije jeste evidencija svih prodatih turističkih aranžmana.

Već podeljeno svih 100.000 turističkih vaučera

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.