Vesti iz zemlje

15.01.2024. 11:00

Nova ekonomija

Autor: Olivera Bojić

Već podeljeno svih 100.000 turističkih vaučera

Nova ekonomija

Ogromni redovi na šalterima pošta širom Srbije stvorili se od jutros, pošto je danas počela prijava za turističke vaučere koji vrede 10.000 dinara. Danas javlja da je svih 100.000 vaučera već podeljeno, u roku od samo nekoliko sati.

Građani i dalje strpljivo čekaju da dobiju besplatan ček i iskoriste ga u nekim od  apratmana niže kategorije širom Srbije.

Već do 9:00 časova jutros bilo je podneto oko 60.000 prijava, a kako je potvrdila Pošta Srbije, već sat vremena kasnije nestalo je i svih 100.000 vaučera.

Sajt „Pošte Srbije“ od jutros radi otežano, a neki nisu ni bili u mogućnosti da mu pristupe, jer je interesovanje građana za vaučere ogromno.

Državni zvaničnici hvalili su se da su i prošle godine vaučeri „planuli“ u jednom danu.

Pravo na vaučere imaju zaposleni koji primaju do 80.000 dinara, nezaposleni, penzioneri, kao i stariji od 65 godina koji ne ostvaruju pravo na penziju, nosioci prava na tuđu negu i pomoć, ratni vojni invalidi, studenti i nosioci poljoprivrednih gazdinstava.

Vaučere mogu koristiti u ugostiteljskim objektima koji učestvuju u sistemu dodele vaučera, saopštilo je Ministartsvo turizma i omladine.

Trenutno je više od 4.000 prijavljenih ugostitelja u čijim smeštajnim objektima će građani moći da koriste vaučere, a otvoren je poziv i ostalim ugostiteljima da se priključe do kraja trajanja akcije. Krajnji rok za korišćenje vaučera je 20. novembar 2024. godine, navodi se u saopštenju.

Ministar turizma i omladine u Vladi Srbije Husein Memić pozvao je građane da se počnu da se prijavljuju za vaučere za subvencionisani odmor u Srbiji

Osim što je duplirana vrednost vaučera sa 5.000 na 10.000 dinara, ove godine je, kako je rekao, i povećan limit za zaposlene koji imaju pravo na vaučere u visini zarade do 80.000 dinara.

Dupliran iznos na vaučeru stvorio je mogućnost da boravak u apartmanima niže kategorije u Vrnjačkoj Banji bude jeftiniji i do 50 odsto, preneli su mediji.

Za nekoliko dana novogodišnjih i božićnih praznika Vrnjačku Banju je posetilo oko 150.000 gostiju, prenese Večernje novosti.

U Sokobanji, jednom od najposećenijih mesta u Srbiji u kojoj se poslednjih godina ostvaruje najveći broj subvencionisanih vaučera za odmor u Srbiji (prosečno oko jedna trećina od ukupno podeljenih) već je izdato više od 40.000 rezervacija potencijalnim korisnicima, prenose Večernje novosti.

Građani koji se prijavljuju na šalterima Pošte Srbije, potrebno je da podnesu popunjenu prijavu i prateću dokumentaciju.

Ogromni redovi za vaučare pokazuju koliko je nizak standard u Srbiji, jedni čekaju u redu, dok oni koji svaku meru Vlade pozdravljaju, aplaudiraju iz hotela sa pet zvezdica.

Prošle godine krajem maja, kako je pisala Nova ekonomija, bila je prijava za novi ciklus dodele vaučera za odmor u Srbiji. Tada se dodeljivalo novih 100.000 vaučera vrednih po 5.000 dinara, a pola milijarde dinara (4,3 miliona evra) potrebnih za ovu akciju Vlada Srbija je obezbedila iz tekuće budžetske rezerve, iz razdela koji je bio namenjen subvencionisanju Elektroprivrede Srbije (EPS).

Počela prijava za turističke vaučere vredne 5.000 dinara

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentari(2)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.