Vesti iz zemlje

11.10.2023. 15:30

Autor: Katarina Pantelić

Vlada dobila zahtev da se poveća broj vaučera za odmor

Foto: Nova ekonomija/Čedomir Savković

Planina u Srbiji

Udruženje građana Moja Srbija uputilo je novi poziv Vladi Srbije da u narednoj godini pusti u opticaj 250.000 vaučera za odmor u Srbiji u vrednosti od po 10.000 dinara.

Udruženje je navelo da su u predlogu republičkog budžeta za narednu godinu predviđena sredstva za novih 100.000 vaučera za odmor u Srbiji, u vrednosti od po 5.000 dinara.

U pozivu koje je udruženje predalo Vladi se ističe da je u prethodnim godinama bila ustaljena praksa da se nakon osnovne kvote, naknadno puste nove količine vaučera, što je dovodilo do velikih gužvi na šalterima, nezadovoljstva građana koji nisu uspeli da predaju formulare i negodovanja „jer su kvote potrošene za samo par dana, pa čak i za par časova“.

Time, kako je navelo udruženje, mnoge rezervacije ostaju neiskorišćene, što ugostiteljima stvara značajne probleme.

„Iz iskustva stečenog tokom prethodnih devet godina, pretpostavljamo da je 250.000 vaučera optimalna količina koju bi trebalo pustiti u opticaj odmah na početku godine“, rekao je predstavnik udruženja „Moja Srbija“ Milan Ristić i istakao da je u prethodnom periodu došlo do velikog rasta cena, pa bi iz tog razloga trebalo povećati vrednost vaučera na 10.000 dinara.

Pozvao je i Vladu da početak akcije odloži do 1. februara 2025. godine iz razloga što mnogi građani nisu u mogućnosti da tokom praznika pribave svu neophodnu dokumentaciju koja se predaje uz zahtev za vaučer.

Udruženje je istaklo da bi se, puštanjem u opticaj 250.000 vaučera u vrednosti od po 10.000 dinara i pomeranjem početka akcije na 1. februar, stvorili uslovi da građani lakše planiraju svoj odmor u Srbiji tokom 2024. godine, a ugostitelji ravnomernije popunili kapacitete.

Dodali su da bi turistička privreda i naredne godine zabeležila veliki rast, a državni budžet ne bi trpeo velike izdatke, jer bi uložena sredstva ostala u opticaju u Srbiji i veoma bi se brzo vratila kroz poreze i doprinose u državnu kasu.

Prema podacima iz maja ove godine, u Srbiji ima 2.600 ugostiteljskih objekata, hotela i apartmana koji primaju vaučere.

U ovoj godini bila su dva poziva za dodelu vaučera, jedan u januaru kada je podeljeno 100.000 vaučera od po pet hiljada dinara i jedan u junu.

Pravo na vaučere imali su penzioneri, nezaposleni, korisnici prava na dodatak za pomoć i negu, zaposleni sa primanjima koja ne prelaze 70.000 dinara mesečno, vojni invalidi, nosioci poljoprivrednog gazdinstva, studenti.

Korisnici vaučera, takođe, mogu biti i stariji od 65 godina koji nemaju pravo na penziju.

U republičkom budžetu za 2022. godinu je za vaučere bilo opredeljeno 500 miliona dinara (4,3 miliona evra), ali je Vlada u junu donela uredbu kojom su predviđeni novi dodatni vaučeri u vrednosti od 10.000 dinara, pa je tako republički izdatak za ovu oblast bio veći.

Prosečan korisnik privatnih penzijskih fondova ima 47 godina

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.