EU daje Srbiji 100 miliona evra za borbu protiv korone

Foto: Pixabay

Evropska unija je izdvojila pomoć od 800 miliona evra Zapadnom Balkanu i Turskoj za pomoć zdravstvu i otklanjanju ekonomskih i socijalnih štetnih posledica epidemije koronavirusa, saopštila je danas Evropska komisija u Briselu, prenosi agencija Beta. 

Od toga je Srbiji iz fondova EU preusmereno 78,5 miliona evra za saniranje ekonomsko-socijalnih posledica pandemije, 15 miliona evra za plaćanje troškova avionske dopreme hitnih medicinskih potreba i sredstava, kao i 7,5 miliona evra za preuredjenje i opremu laboratorije za izradu testova za koronavirus.

EU daje tu podršku u sklopu pomoći od 15,6 milijardi evra "partnerskim zemljama", najviše Africi i drugim delovima sveta, kao i Balkanu i neposrednim susedima Unije kao "hitnu podršku za humanitarne potrebe, jačanje zdravstva, snabdevanja vodom, pospešenje sposobnosti da se izbore s pandemijom i otklone društvene, socijalne i ekonomske posledice".

Komesar za prošerenje Oliver Varheji je izjavio da se ova pomoć daje "zato što živimo na istom kontinentu i jedino zajedno možemo uspeti" u suzbijanju koronavirusa i otklanjanju ekonomskih i društvenih posledica pandemije.

Varheji je naveo da je EU ukupno 3,8 milijardi evra izdvojila za potporu svojim istočnim i južnim susednima, kao i Zapadnom Balkanu i Turskoj.

EU je od izdvojenih sredstava Albaniji dodelila 4 miliona za medicinsku opremu, Bosni i Hercegovini 7 miliona evra za bolničku zaštitu i opremu zdravstvenog osoblja, Kosovu je odobreno 5 miliona evra za laboratoriju, zaštitna sredstva i respiratore, dok je za Crnu Goru dato 3 miliona evra takodje za medicinsku opremu, zaštitu i respiratore, a Severnoj Makedoniji je namenjeno 4 miliona evra za medicinske zaštitne potrebe i nabavku 5.000 testova za koronavirus.

Evropska unija je takodje za otklanjanje socijalne i ekonomske štete izdvojila 46,5 miliona evra Albaniji, 73,5 miliona evra Bosni i Hercegovini, 63 miliona Kosovu, 63 miliona evra Severnoj Makedoniji.

Još 290 miliona evra je EU odobrila za oporavak Zapadnog Balkana kao celine od nevolja koje je izazvala epidemija koronavirusa.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.