Srbija

11.12.2023. 17:25

Autor: Katarina Pantelić

Fabrika reznog alata konačno prodata, po 50 odsto nižoj ceni

radnik u fabrici Foto: Pixabay

Srbija

11.12.2023. 17:25

Kompanija „King komerc export import“ iz Valjeva kupila je „Fabriku reznog alata“ (FRA) Čačak za 531 milion dinara, što je 50 odsto niže od ponuđene cene, objavila je Agencija za licencirane stečajnih upravnika.

Odbor poverilaca je dao saglasnost za postignutu cenu, pa je tako Komisija za sprovođenje prodaje proglasila prodaju uspešnom.

Imovinu FRA čine građevinsko zemljište, tri proizvodne hale, hala s restoranom, magacini, upravna zgrada, pogon za izradu kugličnih vretena, oprema i zalihe.

Ovo je četvrti put da je fabrika oglašena na prodaju, nakon tri neuspešna pokušaja. 

Prvi put ove godine, fabrika je prodavana u 11. aprila po početnoj ceni od 789 miliona dinara ili oko 6,7 miliona evra.

Međutim, prodaja nije bila uspešna, pa je ponovo pokušana prodaja 13. juna, po nižoj ceni. Tada je FRA javnim nadmetanjem prodata kompanijama Unipromet iz Čačka i Eurolajn iz Beograda, a početna cena bila je oko 235,3 miliona dinara.

Drugom prodajom je bilo ponuđeno gradsko građevinsko zemljište površine 30.628 kvadrata, kao i tri proizvodne hale, hala sa restoranom, magacini, upravna zgrada, pogon za izradu kugličnih vretena, oprema i zalihe.

Međutim, kako je saopšteno, Odbor poverilaca fabrike u stečaju tada nije dao saglasnost na postignutu cenu.

Sedamdesetih godina prošlog veka FRA je u bivšoj Jugoslaviji bila vodeća fabrika za proizvodnju reznih alata, koje je prodavala na domaćem i svetskom tržištu i u to vreme zapošljavala je oko 4.500 radnika

Na sajtu novog vlasnika, kompanije „King komerc“, navodi se da je glavna delatnost kompanije trgovina na veliko kristal šećerom i jestivim rafinisanim suncokretovim uljem.

„Osim toga, King Komerc d.o.o. izdaje poslovni prostor na ekskluzivnim lokacijama u Valjevu i Beogradu i nudi usluge skladištenja u 6.000 kvadratnih metara savremenog magacinskog prostora“, navodi se na sajtu.

Kompanija je osnovana 2005. godine sa sedištem u Valjevu a nastala je iz porodičnog biznisa, odnosno samostalne trgovinske radnje porodice Omerović osnovane 1982. godine.

Kompanije od 2017. godine posluje i u Sloveniji pod imenom Victoria Company koja se takođe bavi velerodajom jestivog suncokretovog ulja.

„King komerc export import“ je u 2022. godini zabeležilo neto dobitak od 7,4 miliona evra, dok su poslovni prihodi bili oko 38,2 miliona evra, a zposlenih ima 15 u kompaniji.

FRA, čiji je većinski vlasnik bila država, a od 2015. godine uredbom Vlade bila je proglašena za preduzeće od posebnog značaja za odbrambenu industriju, prestala je sa proizvodnjom 18. avgusta 2021. godine.

Tada je 452 radnika proglašeno za tehnološki višak i dobilo otpremnine u okviru socijalnog programa koji je finansirala država.

FRA je otišla u stečaj 12. januara 2022. godine zbog, kako je navedeno, prezaduženosti i insolventnosti (nemogućnosti da plati dugove, obustavljanja plaćanja).

Fabrici je blokiran račun zbog dugovanja od 3,4 milijarde dinara i velikih dugovanja prema poveriocima, a pošto u zakonskom roku od 90 dana niko nije podneo plan reorganizacije fabrike, proglašen je bankrot.

FRA je osnovana 1953. godine od kada je proizvodila alate, a deo fabričkih pogona bavio se proizvodnjom i za vojnu industriju.

Subvencija za kragujevački Fiat iz 2022. godine „odmrznuta“ tek ovog novembra

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.