Vesti iz zemlje

11.06.2021. 15:39

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Fabrika vakcina u Zemun polju, grade se i pristupne saobraćajnice

Fabrika vakcina gradiće se u Zemun polju, a kao priprema za pokretanje proizvodnje biće izgrađene i pristupne saobraćajnice na Bežaniji, u Surčinu i Zemun polju. Institut za puteve iz Beograda izradiće tehničku dokumentaciju za opremanje l...

Foto: Nova ekonomija

Fabrika vakcina gradiće se u Zemun polju, a kao priprema za pokretanje proizvodnje biće izgrađene i pristupne saobraćajnice na Bežaniji, u Surčinu i Zemun polju.

Institut za puteve iz Beograda izradiće tehničku dokumentaciju za opremanje lokacije, rešiti imovinsko-pravne odnose i izgraditi pristupne saobraćajnice na parcelama u Surčinu, Zemun polju i Bežaniji, piše u odluci o dodeli ugovora.

Za ove poslove Institutu će biti plaćeno 67 miliona dinara.

Iako se u samoj odluci nigde eksplicitno ne navodi da je reč o fabrici “Sinofarm” vakcina, na sajtu grada Beograda, kao i u nekolicini medija, navodi se da će se upravo kineska vakcina proizovoditii u novootvorenoj fabrici.

Lokacija gde će se graditi fabrika vakcina:

“Fabrika u kojoj će se prvo pakovati „sinofarm” vakcina, a kasnije i proizvoditi, biće zajedničko ulaganje Srbije, Kine i Ujedinjenih arapskih emirata. Predviđen je i pogon za proizvodnju PCR testova. Planirana mesečna proizvodnja je dva miliona doza vakcine mesečno. Za fabriku koja će se graditi po sistemu „ključ u ruke” srpska strana će obezbediti zemljište i infrastrukturu”, piše na sajtu grada.

Koliko će proizvođači zaraditi od prodaje vakcina

Dodaje se da će ova “kompletno grin fild” investicija obezbediti dovoljne količine kineske “sinofarm” vakcine za Srbiju i region.

Parcela na kojoj će se gradtii fabrika vakcina vodi se kao gradsko građevinsko zemljište, ali se koristi kao voćnjak prve klase, na čije korišćenje pravo ima Institut za stočarstvo “Zemun”.

Može li Sud u Stazburu da propiše obaveznu vakcinaciju?

Saobraćajnice koje će se graditi za potrebe fabrike vakcina deo su Plana detaljne regulacije privredne zone “Autoput”.

Javna nabavka za izradu tehničke dokumentacije sprovedena je po hitnom pregovaračkom postupku, a kao obrazloženje navedena je epidemiloška situacija, što je kao razlog navedeno u brojnim javnim nabavkama u od početka pandemije.

Iako je nabavka morala da bude hitna, predsednik Aleksandar Vučić je još 16. maja na svom instagram profilu objavio video u kome je prikazano kako će fabrika vakcina izgledati.

Katarina Baletić

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.