Srbija

02.07.2024. 07:00

Autor: Aleksandra Nenadović

Ferguson: Britanija želi da bude deo „uspešne srpske priče“ sa litijumom

Nova ekonomija / Dušan Đorđević

Srbija

02.07.2024. 07:00

U intervjuu sa ambasadorom Velike Britanije u Srbiji Edvardom Fergusonom razgovarali smo o trenutno najosetljivijoj temi – litijumu u dolini Jadra. Osim što je Evropa zainteresovana za ovaj rudnik, kompanija koja čeka na odobrenje Srbije za eksploataciju je i registrovana u Londonu. S obzirom na lekcije koje je Srbija naučila posle kolapsa energetskog sistema 2022. godine, za državu su ovo najznačajnije teme. Materijali koje se koriste u proizvodnji energije, tek treba da dobiju i Strategiju o mineralnim sirovinama, koju Srbija nema od 2012. godine, a najavljena je da će biti usvojena ove.

Na pitanje da li i Britanija kao i Evropa iskazuje interesovanje za srpski litijum i da li pregovaraju sa Vladom u Beogradu, ambasador Ferguson potvrđuje interesovanje, a iskazuje i uverenost da ovaj projekat može doneti najviše ekološke standarde i ekonomski pomoći stanovništvu Loznice i dolini Jadra.

„Da, očigledno je da je pred novom srpskom Vladom važna odluka i mi smo očigledno vrlo zainteresovani za postizanje sporazuma. Ako srpska Vlada odluči da nastavi sa ovim projektom, mi ćemo uraditi šta možemo sa naše strane da osiguramo uspešnost ovog projekta, koji će pomoći srpskoj ekonomiji da raste i da osigura poziciju Srbije u samom srcu procesa evropske zelene tranzicije,“ rekao je britanski diplomata za Novu Ekonomiju.

Prema njegovom objašnjenju, Britanija je i sama u procesu otvaranja svog prvog rudnika litijuma u Kornvolu, a projekat je potpomognut od strane države, finansira ga britansko Ministarstvo finansija, a izvodi kompanija Cornish Lithium PLC i kako se očekuje biće urađen po najvišim ekološkim standardima.

Litijum jeste ključ svake buduće ekonomije jer je „ključan“ u sastavu svake e-baterije, kaže britanski diplomata i dodaje da ga Srbija ima, i to u velikim količinama i odličnog kvaliteta, što je izvanredna prilika za Srbiju. Kako je rekao Ferguson, bilo je mnogo priča koje nisu zasnovane na činjenicama, te da je bitno razdvojiti činjenice od fikcije kada se govori o ovako važnim i teškim odlukama. Kako je rekao, uvek treba odmeriti koje su prilike, a koji su rizici kada su određeni projekti u pitanju. On zna, kako dodaje, da postoji zabrinutost u vezi rizika po okolinu.

„Svako rudarenje sa sobom nosi ovaj rizik, ali je isto tako moguće i upravljati tim rizicima“, kaže ambasador.

Velika Britanija, prema njegovim rečima, „želi da bude deo uspešne srpske ekonomske priče“.

Ferguson ocenjuje pozitivno trenutnu ekonomsku situaciju i navodi da je javni dug pod kontrolom, da BDP raste kao i strane direktne investicije, ali i da Velika Britanija želi da učini više za bolju budućnost, naročito za mlade ljude u ovom regionu, „za koje vidimo da odlaze u inostranstvo u prevelikom broju“.

Prema njegovim rečima, najviše su zainteresovani za zajedničke projekte u regionu, ali i za pojedinačne projekte zelene tranzicije.

„Nadamo se da će Vlada Srbije uskoro usvojiti Nacionalni energetski i klimatski plan koji je prilično ambiciozno postavljen, u kom se teži učešću obnovljivih izvora energije od nekih 45 odsto do 2030. godine. I to će zahtevati zaista visok nivo investicija u vetar, solar i hidroenergiju. Nadam se da ćemo kroz mehanizme UKEF Britanija biti u prilici da finansijski podržimo transformativne projekte, koje će podstaći proizvodnju obnovljive energije u Srbiji, uključujući i u sektorima solarne i hidroenergije. Svi ovi projekti bi trebalo da pozicioniraju Srbiju kao neto izvoznika energije,“ rekao je amabasdor Velike Britanije u Beogradu.

Britaniju zanima srpski litijum

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentari(5)

  1. Ovaj zvuči kao Edvard Kardelj. Država je zainteresovana, država će uložiti iz budžeta, nacionalni energetski plan… da je intervju potrajao još par pasusa, sigurno bi pomenuo i neku petoletku.

  2. Evropske vrednosti ocigledno rade na litijumske baterije. Kakve i kolike baterije, takve i tolike vrednosti. Nema baterija, nema vrednosti. Dakle, nemoguce je u isto vreme biti protiv litijuma i za evropske vrednosti.

  3. Prevaranti. Ovde u VB je sve zabranjeno sto nije ekoloski, cak i po cenu unistenja ekonomije. Cisto sumnjam da ce taj rudnik u Kornvalu ikada da zazivi. Zato im je Srbija super da se tu kopa litijum i zagadjuje.

  4. Super sto ste nam podarili ovaj intervju, nadovezala se i nemacka ambasadorka sa dodatnom naredbom da im nas litijum treba biti dostupan. Stvarno nema nikakve razlike izmedju vas (opozicija) i vlasti, svi ste isti kmetovi koji rade za iste gazde, sram vas bilo, dabogda vam jalovinu istovarili u dvoriste

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.