Vesti iz zemlje

08.06.2022. 10:46

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Fijatovi radnici iz Kragujevca ipak idu u inostranstvo

Foto: Nova ekonomija

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da će 1.550 zaposlenih u Fijatovoj fabrici u Kragujevcu zadržati posao, dok će 500 zaposlenih biti tehnološki višak. Svi radnici koji ostaju u kompaniji, izuzev ranjivih kategorija, ipak će ići na privremeni rad u inostranstvo i za to će dobijati bonuse, dodala je ona nakon sastanka sa sindikatima i predstavnicima Stelantis grupe. 

Brnabić je navela da će još 500 zaposlenih te kompanije, uključujući sve ranjive kategorije, trudnice, majke sa decom, invalide i porodice u procesu vantelesne oplodnje, od 1. jula dobijati 100 odsto zarade.

Do sada su, kako je podsetila, dobijali 65 odsto, zato što nije bilo značajne proizvodnje.

FIJATU SUBVENCIJE BEZ OBAVEZE DA ZAPOSLI NOVE RADNIKE U KRAGUJEVCU
FIJATU 48 MILIONA EVRA ZA PROIZVODNJU ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA

Premijerka je ukazala na to da u drugu kategoriju od približno 1.000 zaposlenih spadaju oni koji su potrebni za proizvodnju električnog vozila koje će Stelantis grupa praviti u Kragujevcu.

Ona je napomenula da će oni od 18 do 24 meseca provesti na radu u Stelantisovim fabrikama u Slovačkoj, Poljskoj, Italiji i Nemačkoj, nakon čega im je garantovan povratak na posao u Kragujevcu.

Premijerka je dodala da će oni moći od sutra do kraja juna da se prijavljuju da li su zainteresovani da rade u inostranstvu.

PODRŠKA TEŠKA DVE MILIJARDE EVRA

BONUSI ZA ODLAZAK U INOSTRANSTVO

Premijerka je rekla da su dogovoreni i uslovi za odlazak zaposlenih u inostranstvo, 11 hiljada evra bonus pre polaska, minimalna plata od 800 evra (Slovačka) i 850 evra (Poljska) i bonus od šest hiljada evra po povratku u Srbiju, dok je porodicama obezbeđeno zdravstveno osiguranje.

Prema njenim rečima, dogovoreno je formiranje radne grupe koja će odrediti visinu otpremnine i poziciju ljudi koji ne žele otpremninu i ne žele da odu u inostranstvo.

Radnu grupu će činiti predstavnici sindikata, zaposlenih, Razvojne agencije Srbije (RAS) i Vlade Srbije, navela je Brnabić.

MINIMALAC U KRAGUJEVAČKOM FIJATU, I PORED OGROMNIH SUBVENCIJA

Kako je preneo Danas, Zoran Miljković iz Samostalnog sindikata Fijat plastika ponovio je da su ponuđene otpremnine male, između 4.000 i 5.000 evra za desetak godin staža, kao i da niko iz sindikata „ne gleda blagonaklono“ na odlazak radnika u inostranstvo i odvajanje od porodica.

On je istakao da „veruju premijerki, ali ne i kompaniji“.

Predsednik samostalog sindikata u Fijatu Saša Đorđević smatra da su postignuti izvesni pomaci za visinu bonusa, ali da je dve godine za odlazak u inostranstvo predug rok, sa čim je saglasan i Miljković.

Zahtevi radnika su prethodno bili da odlazak u inostranstvo bude isključivo na doborvoljnoj bazi, kao i da otpremnine budu na nivou onih od pre šest godina, kada je ukidana treća smena.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.