Vesti iz zemlje

20.09.2023. 15:59

NBS

Autor: Katarina Pantelić

Finansijski sektor narednog leta očekuje inflaciju od sedam odsto

Foto: Nova ekonomija

Predstavnici finansijskog sektora očekuju da će inflacija u avgustu 2024. godine, biti na istom nivou kao što su očekivali u julu – sedam odsto, rezultati su ankete koju je vršila agencija Ipsos, a prenela Narodna banka Srbije (NBS).

Kratkoročna inflaciona očekivanja privrednika (za godinu dana unapred) u prethodna tri meseca kontinuirano su se smanjivala, tako da su u odnosu na maj, kada su iznosila 10 odsto, u avgustu niža za jedan procentni poen i iznose devet odsto.

Kada je reč o inflacionim očekivanjima za dve i tri godine unapred, ona su i kod finansijskog sektora i kod privrede niža od kratkoročnih očekivanja.

„Očekivanja finansijskog sektora za dve godine unapred smanjena su sa pet odsto u julu na 4,5 odsto u avgustu, a očekivanja za tri godine unapred sa 3,8 odsto na 3,5 odsto, tako da se za oba perioda nalaze unutar granica cilja NBS. Što se tiče sre“, navela je NBS.

Kada su u pitanju srednjoročna očekivanja privrednika, očekivanja za dve godine unapred su sa 6,2 procenta u julu blago smanjena na šest odsto u avgustu, dok se za tri godine unapred ona nalaze na nivou od pet dosto (4,8 odsto u julu).

Rezultati ankete koji se odnose na dve i tri godine unapred ukazuju na to da i finansijski sektor i privreda očekuju ublažavanje inflatornih pritisaka u narednom periodu i postepeno vraćanje inflacije u granice cilja u srednjem roku.

Šta dobijate uz osnovni račun u banci od 150 dinara?

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.