Vesti iz zemlje

02.12.2020. 10:57

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Fiskalni savet: Budžet za narednu godinu je trebao da bude restriktivniji

Budžet Srbije za 2021. godinu je zbog velikih neizvesnosti koje donosi naredna godina trebalo planirati restriktivnije, sa deficitom od dva odsto bruto domaćeg prizvoda (BDP), navodi se u analizi Fiskalnog saveta.Predlogom budžeta predvi...

Foto: Pixabay

Budžet Srbije za 2021. godinu je zbog velikih neizvesnosti koje donosi naredna godina trebalo planirati restriktivnije, sa deficitom od dva odsto bruto domaćeg prizvoda (BDP), navodi se u analizi Fiskalnog saveta.

Predlogom budžeta predviđen je deficit državne kase od 178,5 milijardi dinara, ili tri odsto BDP-a, kao i neznatno veći deficit na nivou opšte države od oko 180,3 milijarde dinara.

Fiskalni savet ocenjuje da ovaj plan počiva na optimističnoj pretpostavci da će rast BDP-a u predstojeće godine biti „visokih šest odsto, koja lako može da se ne ostvari“.

„Ukoliko se u 2021. nastave i nepovoljne epidemiološke okolnosti, možda će biti neophodan i novi (svakako manji) paket pomoći privredi koji bi dodatno opteretio javne finansije. Zbog toliko mnogo neizvesnosti ocenjujemo da je budžet za 2021. trebalo opreznije da se planira, s deficitom do dva odsto BDP-a kako smo preporučivali Vladi u novembru 2020. godine“, naveo je Fiskalni savet u oceni Predloga zakona o budžetu.

To bi se, po proceni tog nezavisnog tela, moglo postići zamrzavanjem zarada u javnom sektoru, kao i odlaganjem ili odustajanjem od projekata koji u 2021. nisu hitni, poput opremanja bezbednosnog sektora, izgradnja aerodroma u Trebinju, subvencija za elektronske fiskalne kase, subvencije za taksi prevoznike i subvencija za privlačenje investitora.

Preporučeno je i da projekti koji nisu prioritetni počnu da se realizuju tek kada se Vlada Srbije uveri ili ako se uveri u snažan privredni oporavak.

„Najveći strukturni (trajni) problem unutar budžeta koji će se teško otkloniti su prevelika izdvajanja za subvencije i plate u javnom sektoru. Pored pomenutih projekata, osnovu relativno visokog deficita u 2021. godini čine četiri velike rashodne komponente budžeta koje se ne mogu odlagati, a koje su tokom zdravstvene krize povećane znatno iznad svog ravnotežnog nivoa. To su: izdaci za zdravstvenu zaštitu, penzije, zarade u javnom sektoru i subvencije i neto budžetske pozajmice“, dodaje se u analizi.

Predloženi budžet ima i dobre elemente, a najbolji od njih je dalje povećanje izdvajanje za javne investicije koje su planirane na veoma visokom nivou, ali su ulaganja u komunalnu infrastrukturu i zaštitu životne sredine ponovo zapostavljena.

„Javne finansije Srbije trenutno su daleko od krize što ipak ne znači da se njima može upravljati manje odgovorno… Zato je važna uloga Fiskalnog saveta da nezavisno potvrdi da javne finansije u 2021. godine neće biti fundamentalno ugrožene. Srbija i pored svetske zdravstvene krize trenutno nije blizu opasnosti izbijanja fiskalne krize i država će sigurno moći i u narednom periodu uredno da izvršava sve svoje finansijske obaveze“, zaključuje se u analizi.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.