Srbija

12.02.2024. 14:04

Forbes Srbija

Autor: Katarina Pantelić

Forbes: Dajners prodat firmi iz Leštana, novi vlasnik šalje izvršitelje

Diners klub kartica Foto: Wikimedia - Hitomi

Srbija

12.02.2024. 14:04

Firma Office Trend iz Leštana kupila je prošle godine nekadašnji Dajners, a novi vlasnik odlučio je da naplati zaostala potraživanja iz ranijih godina. Naime, Dajners je imao oko 40.000 korisnika kartica, dok je oko polovine njih imalo dugovanja u trenutku kada je pokrenut postupak stečaja, piše Forbes Srbija.

Privredni sud pokrenuo je juna 2017. stečaj u ovoj kompaniji, jer je utvrđeno da je franšiza Dajnersa u Srbiji prezadužena i da joj preti potpuna nesposobnost plaćanja. Račun firme je prethodno bio u neprekidnoj blokadi više od mesec dana, i to zbog iznosa od 624,1 milion dinara.

Gubitak Dajnersa bio je iznad visine kapitala, a imovina je vredela manje nego njegove obaveze, utvrdio je tada nadležni sud.

Zahtev za pokretanje stečaja stigao je iz samog Dajnersa, a kao razlog navedena je velika zaduženost. Novi vlasnik, Erste Card Club iz Hrvatske koji je u martu 2017. godine postao vlasnik 100 odsto kapitala Dajnersa saopštio je tom prilikom da je, nakon što su kupili firmu i preuzeli vlasništvo, utvrđeno da postoje nepravilnosti u poslovanju u koje nisu bili upućeni i koje im nisu bile predočene u postupku kupoprodaje.

“Dugovanja veća od 3,5 miliona evra rezultat su višegodišnjih zloupotreba prikrivanih netačnim finansijskim izveštajima. Erste kard klub preuzeo je Dajners ne znajući istinu o finansijskom stanju kompanije. Naknadno su utvrđene nepravilnosti, koje su sada predmet provere. Nepravilnosti u finansijskim izveštajima odnose se na utajene obaveze Dajnersa prema poveriocima, kao i na neispravno prikazivanje potraživanja od klijenata. Posledično, podnete su krivične prijave protiv bivših čelnih ljudi društva Dajners klub internešenal Beograd“, saopštio je tada vlasnik Dajnersa Erste kard klub.

Krivične prijave su podnete najpre protiv Obrada Sikimića, prvog čoveka beogradskog Dajnersa, odnosno vlasnika kompanije SKB Capital registrovane u Luksemburgu.

Ta firma bila je vlasnik 100 odsto kapitala domaćeg pravnog lica Dajners klub Internešenal.

„Privredno društvo Dajners je tek 2016. godine dobilo dozvolu Narodne banke za pružanje platnih usluga, iako se ovim poslom bavilo godinama pre toga, a kartice ove kompanije bile su preteča kreditnih kartica na srpskom finansijskom tržištu. Istovremeno su bile i tražena roba i među prodavcima koji su robu i usluge prodavali na rate vlasnicima Dajners kartice, kao i među korisnicima bilo da su to firme ili fizička lica učlanjena u Dajners klub što je bio preduslov za posedovanje ove, tada, prestižne kartice“, piše Forbes.

Kada je u javnost dospela informacija da Dajners ne posluje toliko uspešno kako se to predstavljalo, trgovinske radnje su naprasno prestale da primaju njegove kartice kao sredstvo plaćanja.

Tih dana Narodna banka je saopštila kako je Dajners klub internešenal dugi niz godina poslovao bez ovlašćenja i nadzora centralne banke, isključivo registrovan kao privredno društvo i da su na vreme upozoravali na činjenicu da oni izdaju kartice i daju pozajmice mimo zakona, jer je taj posao u isključivoj nadležnosti poslovnih banaka.

„Mediji su tih godina izveštavali da je Dajners ovaj posao obavljao uz prećutnu saglasnost Ministarstva finansija, a situacija se promenila tek nakon što je 2015. godine promenjen zakon, a oni po novim propisima bili u obavezi da od centralne banke dobiju dozvolu za obavljanje platnih usluga“, navodi se u tekstu Forbes-a.

Obrad Sikimić nekadašnji vlasnik Dajnersa je zajedno sa nekolicinom svojih saradnika u Dajnersu, decembra 2018. godine uhapšen, zbog sumnje da je oštetio kupca preduzeća Erste kard klub iz Zagreba za nešto više od 20 miliona evra, a sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist od 4,5 miliona evra.

MUP je tada saopštio da su direktor i zaposleni u Dajnersu lišeni slobode jer postoji sumnja da su izvršili krivično delo zloupotrebe položaja tako što su tokom 2015. i 2016. godine vršili promene u finansijskim izveštajima kako bi rezultat preduzeća prikazali pozitivnim.

„Oni su, sumnja se, u postupku pregovora sa ovlašćenim predstavnicima Erste kard kluba dostavili lažno sačinjene finansijske izveštaje preduzeću iz Zagreba koje je na osnovu njih izvršilo pogrešnu procenu vrednosti kapitala i donelo odluku o kupovini udela u Dajnersu“, pisalo je u saopštenju MUP-a u kojem stoji i da su u poslednjem finansijskom izveštaju obaveze kompanije umanjili za sedam miliona evra, a potraživanja su bila uvećana za 12,5 miliona evra.

Sikimiću i delu njegovih saradnika je tom prilikom određen jednomesečni pritvor, dok su neki od osumnjičenih za saučesništvo pušteni da se brane sa slobode.

EPS i Elektrodistribucija traže bar 48,5 miliona evra za kompleks na Novom Beogradu

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.