FOTO: Pixabay

Francuska startap inicijativa stigla u Srbiju

FOTO: Pixabay

Francusku inicijativu koja okuplja startape i investitore u oblasti visokih tehnologija, French Tech, predstavili su u Beogradu Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i ambasasdor Francuske Frederik Mondoloni.

French Tech je inicijativa koja okuplja veliki broj aktera visokotehnološkog razvoja od bionauke do online tržišta, pokretače startapova i investitore sa ciljem da podrži njihove međusobne kontakte i saradnju.

„Trenutno imamo desetak članova, a naš cilj je da se veoma brzo razvijemo," rekao je predsednik French Tech-a u Srbiji, Nikola Rabrenović. 

French Tech Beograd pokrenut je aprila 2019. i okuplja za sada 12 startapova. Ambasador Mondoloni rekao je na konferenciji za novinare da je predstavništvo ove inicijative u Beogradu jedino na Balkanu.

Ministar Popović je rekao da je vrednost izvoza IT usluga, proizvoda i servisa iz Srbije prošle godine iznosila milijardu i 150 miliona evra.

„To je prvi put da imamo veći izvoz IT usluga nego poljoprivrednih proizvoda. Više smo izvozli IT usluga i proizvoda nego Fijat automobila, nego Železara Smederevo čelika, i to pokazuje potencijal", rekao je Popović.

On je dodao da je taj izvoz u prvom kvartalu ove godine porastao za 40 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Popović je rekao da je u periodu od 2017. do 2019. godine Srbija povećala budžet za inovacije 10 puta, i pozvao starape-članice French Tech u Srbiji da konkurišu za sredstva.

PROČITAJTE JOŠ:

Uboli želju, pa pokrenuli neverovatan startap

Ne samo informatika, digitalno u svakom predmetu

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara