Srbija

07.07.2023. 15:50

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Garancije za mlade: Posao i praksa za četiri meseca od kraja školovanja ili gubitka posla

Printskrin/Youtube/EU podkast "Za tebe"

Srbija

07.07.2023. 15:50

Vlada Srbije i Evropska unija potpisale su tokom EU nedelje mogućnosti dva programa saradnje čiji je cilj da se uspostave „Garancije za mlade u Srbiji“. „Garancije za mlade“ su program koji već postoji u 27 država članica EU i predastavlja obavezu da se mladima uzrasta od 15 do 29 godina, u roku od četiri meseca od gubitka posla, odnosno završtka školovanja, omogući ponuda za zaposlenje, obuka ili stručna praksa.

Mladi su kategorija stanovništva koji se najteže zapošljavaju. Kako bi se to promenilo, države članice EU imaju obavezu da putem garantne šeme za mlade obezbede da mladi dobiju kvalitetnu ponudu za zaposlenje.

„To znači da nećete odsustvovati sa tržišta rada duže od četiri meseca, da će lokalna služba zapošljavanja moći da vas podrži u tom periodu“, rekao je on navodeći da na taj način ne gubite stečeno znanje i ne odsustvujete predugo sa tržišta rada.

On je ocenio da kada neko izgubi posao to može dovesti do lančane reakcije i pokrenuti mnoge činioce isključivanja iz društva. „Kada pričamo o zaposlenju, pričamo i o ljudskom dostojanstvu“, rekao je Peno.

Drugi element garancije za mlade, prema njegovim rečima,  je taj što je spektar usluga koji se nuditim  programom kompleksniji i širi. „Mi se nadamo da ćemo moći da ponuduimo više od onog što se trenutno nalazi na stolu“.

Takođe, Peno se nada da će putem dodatnih sredstava EU moći da se obezbedi i kontrola „Jedno je da mladima ponudite zaposlenje ili dodatno usavršavanje, ali treba da budete tu i šest ili 12 meseci kasnije i proverite  – „da li vam je ovo odgovaralo, da li vam je potrebna dodatna obuka“.

Srbija i EU potpisale „Garanciju za mlade“, do posla ili obuke u roku od četiri meseca

Kako funkcioniše sistem garancija za mlade u državama EU?

Kada se radi o sistemu garancija za mlade u državama članicama, proces varira od zemlje do zemlje, kaže Peno.

Objašnjavajući osnove tog sistema u EU, on objašnjava da se mlada osoba nakon završetka školovanja ili gubitka zaposlenja prvo registruje preko intereneta i potom dobija sastanak sa savetnikom za zapošljavanje.

„Tokom prvog sastanka radi se profil, gde savetnik gleda da li se radi o osobi koja već odgovara tržištu rada ili mu treba dodatna obuka i na osnovu toga u roku od četiri meseca osoba dobija ponudu po osnovu garancije  za mlade i tada započinje proces“, rekao je on.

Srbija je sa Evropskom unijom potpisala Protokol o saradnji na programu „Garancija za mlade“, koji obavezuje države članice EU da osobama mlađima od 30 godina obezbede adekvatno školovanje, zaposlenje ili pripravništvo, u roku od četiri meseca od završetka studija ili gubitka posla.

Program će, između ostalog, u pilot fazi pomoći Nacionalnu službu za zapošljavanje (NSZZ) sa sedam miliona evra, od kojih je 5,5 miliona bespovratno.

Preostalih 1,5 miliona obezbediće srpsko Ministarstvo za rad.

U prvoj fazi, nadležne službe za zapošljavanje u Kruševcu, Nišu i Sremskoj  Mitrovici će moći da konkurišu za pomoć od EU pri aktivaciji mladog nezaposlenog stanovništva, naročito onih bez završene srednje škole.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.