Vesti iz zemlje

22.06.2023. 12:33

Autor: Mateja Agatonovic

Srbija i EU potpisale „Garanciju za mlade“, do posla ili obuke u roku od četiri meseca

Srbija je sa Evropskom unijom potpisala Protokol o saradnji na programu „Garancija za mlade“, koji obavezuje države članice EU da osobama mlađima od 30 godina obezbede adekvatno školovanje, zaposlenje ili pripravništvo, u roku od četiri meseca od završetka studija ili gubitka posla.

Program će, između ostalog, u pilot fazi pomoći Nacionalnu službu za zapošljavanje (NSZZ) sa sedam miliona evra, od kojih je 5,5 miliona bespovratno.

Preostalih 1,5 miliona obezbediće srpsko Ministarstvo za rad.

U prvoj fazi, nadležne službe za zapošljavanje u Kruševcu, Nišu i Sremskoj  Mitrovici će moći da konkurišu za pomoć od EU pri aktivaciji mladog nezaposlenog stanovništva, naročito onih bez završene srednje škole.

U sklopu te faze, 8.000 mladih će dobiti priliku za inovativno zapošljavanje, usavršavanje, doškolovavanje…

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre je nakon potpisivanja naveo ovaj projekat prikazuje kako od saradnje Srbije i EU najveću korist imaju najpotrebitiji.

Žiofre je dodao da trenutno na evidenciji NSZZ nije 100.000 mladih, koji ni ne pokušavaju da komuniciraju sa tom instituciom, „možda zato što se osećaju obeshrabreno, ili ne veruju sistemu“,  a kojima se „mora obezbediti druga šansa“.

Ambasador je naveo i da je isti program u EU počeo da se sprovodi 2013. godine, a da je njime broj NEET-ova starosti do 30 godina do 2020. godine bio manji za 1,7 miliona.

Poslednji podaci iz aprila ukazuju da je udeo mladih koji su van tržišta rada, prakse ili školovanja opao na ispod 14 odsto u državama članicama EU. 

„Ovo je prilika da mladi u Srbiji ostanu u svojim rodnim krajevima, ne napuštaju Srbiju… i pomognu zajednicu u kojoj žive“, zaključio je Žiofre.

On je dodao i da će ovo biti odličan način da se Srbija pripremi za članstvo u EU, koje podrazumeva i pristup takozvanom „EU Social Fund+“ (EUSF), putem kog će Hrvatska, samo za inkluzivno zapošljavanje i usavršavanje mladih, od 2021. do 2027. godine dobiti oko 2,26 milijardi evra.

U tu svrhu je potpisan i Ugovor o tehničkoj podršci u pripremi za EUSF, koji domaću administraciju treba da osposobi za potraživanje tih znatno većih sredstava.

Ministar za rad, zapošljavanjе, boračka i socijalna pitanja Srbije Nikola Sеlaković ocenio je da je situacija u kojoj se mladi ne školuju za potrebe tržišta rada u našoj zemlji, odnosno neusklađenost potreba tržišta rada i obrazovanja „višedecenijski problem“ Srbije.

On je naveo i da je rok od četrii meseca za nalaženje novog posla mladima, ili adekvatnog doškolovavanja „visoko postavljen“, a da će za ispunjenje tog cilja biti neophodno uključiti sve institucije.

„I pored podataka koji pokazuju da je smanjena nezaposlenost, neophodno je i zaposlene i nezaposlene opremati novim znanjima, veštinama i kompetencijama. Bilo da je u pitanju poboljšanje (procesa) rada (ili) promena zanimanja. Treba da pružamo podršku mladima da što lakše prođu tranziciju iz obrazovanja u svet rada… Ako ste studirali ono što nećete raditi – ta tranzicija će biti duža… Ne skrećemo dovoljno pažnje mladima na to da će im obrazovanje zavisiti od buduće karijere, školuju se profili za koje znamo da neće moći da se zaposle, da nema tražnje na tržištu rada, a potražnja nekih drugih profila je velika, a mi za to ne školujemo kadar“, naveo je Selaković.

Da bi se ovaj problem prevazišao, neophodna je saradnja sektora zapošljavanja, obrazovanja, realnog sektora, a u eri digitalizacije i kontinuirana edukacija, te smanjenje razlike u veštinama između mladih i ostaloih demografskih kategorija.

“Radna praksa će se naći u zakonu za koji očekujem da će se uskoro naći (u javnim raspravama). Treći ciklus akcije ‘Moja prva plata’ počinje uskoro, u prošlom je učestvovalo 7.000 mladih, u novom očekujemo oko 9.000. Posebno je važno pomoći mladima koji nemaju srednjoškolsko obrazovanje… Garancije za mlade su važne, to je za Vladu Srbije veliki izazov jer zaposliti mladog čoveka koji je tek izašao iz obrazovnog sistema nije lako”, rekao je ministar.

Protokol o saradnji sa EU u ime Srbije potpisao je pomoćnik ministra za rad Dejan Jovanović.

Drugi dan EU nedelje mogućnosti održava se u Beogradu, a posvećen je obrazovanju, mladima i sportu. Detaljna agenda dostupna je OVDE.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.