Vesti iz zemlje

30.08.2013. 09:52

Dnevnik

Autor: Nova Ekonomija

Gas možda poskupljuje više puta?

Od 1. septembra, potrošači gasa u Srbiji ovaj energent plaćaće skuplje nego do sada. Gas će biti skuplji ali nije izvesno koliko će se često cena menjati.
Prosečno povećanje cene gasa javnog snabdevanja (bez poreza na dodatu vrednost) za sva domaćinstva u Srbiji iznosi 4,4 procenta, odnosno kubni metar biće 46,3 dinara, dok će za sve kupce priključene na distributivne sisteme procenat poskupljenja biti 5,7 i kubni metar će koštati 42,9 dinara.
Prosečna cena kubnog metra gasa biće oko 52,5 dinara, a pošto se cene ovog energenta u Srbiji razlikuju i za nekoliko dinara, kubik će nekog koštati manje, a nekog više od tog iznosa. 
Gas će biti skuplji, to je izvesno, ali nije izvesno koliko će se često cena menjati, piše novosadski Dnevnik. Cenu gasa više ne utvrđuje Vlada Srbije, već je, na zahtev izabranog snabdevača, odobrava ili ne odobrava Agencija za energetiku Republike Srbije. U skladu sa Zakonom o energetici, u postupku javnog tendera Vlada Srbije je izabrala JP „Srbijagas” za snabdevača javnih snabdevača, a po uslovima tendera formirana je i cena prirodnog gasa za snabdevanje javnih snabdevača. 
Takođe, uslovima tendera propisan je način na koji će se ubuduće menjati veleprodajna cena prirodnog gasa, pa će do promene dolaziti pri promeni uvozne cena i količina domaćeg gasa, a usklađivaće se i sa promenom kursa dolara. 
Tačno je i da će se cena gasa utvrđivati kvartalno, ali sada se ne može reći da li će ovaj energent poskupljivati ili će cena kubika ići naniže. Promena cene je moguća u oba smera i zavisi od mnogo parametara, od kojih su presudni cena derivata nafte i kurs dolara. 
Iako se ne može precizno reći da li bi u narednom periodu trebalo očekivati poskupljenje ili sniženje cene gasa, s izvesnom sigurnošću se može kazati da bi tas pre mogao da bude na strani poskupljenja, posebno zato što iz JP „Srbijagas” stalno ističu da je cena gasa u Srbiji ispod tržišne. 
Ipak, pošto se proizvod prodaje dok ima kupaca, moglo bi se reći da je, bar kad je većina potrošača u pitanju, gornja granica cene kubika odavno pregažena, navodi list.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Ne plagiraju se samo nego se i u celosti prepisuju na visokim poslovnim i drugim školama i na sega mega fakultetima. Proveriti samo par radova na privatnim fakultetima i doći ćete do istine. Zar je moguće da propali studenti na državnim fakultetima koji su u radnom odnosu sa srednjom školom ekspresno sa dvoje ili troje dece i bračnog druga na vreme (čak i pre roka) završe sega mega fakultet sa visokim prosekom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.