Vesti iz zemlje

20.05.2024. 12:59

Autor: Aleksandra Nenadovic

Gasna konekcija sa Rumunijom biće izgrađena do 2026. godine

Posle konekcije sa Bugarskom u planu je i gasna interkonekcija i sa Rumunijom:

gas Izvor: Pixabay

gas

Memorandum o razumevanju o izgradnji gasne interekonekcije Srbija-Rumunija je u postupku usvajanja na Vladi Srbije i uskoro će biti potpisan, saopšteno je nakon sastanka ministarke rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i ambasadorke Rumunije Silvije Davidoju.

Vrednost investicije deonice od Mokrina do granice sa Rumunijom dužine 12,8 kilometara je 12 miliona evra, a planirano je da izgradnja bude završena tokom 2026. godine, rekla je Đedović Handanović.

Kako je navela ministarka, dužina interkonekcije sa rumunske strane je 85 kilometara, a za njenu izgradnju je obezbeđena podrška Evropske unije.

Srbija je prošle godine u decembru završila gasnu interkonekciju sa Bugraskom u dužini od 109 kilometara na srpskoj strani.

Taj projekta finansiran je delom kroz bespovratnu pomoć EU, u visini od 49,6 miliona evra, kao i kroz 25 miliona evra povoljnog kredita Evropske investicione banke. Srbija je za ovaj projekat izdvojila 15 miliona evra i 7,5 miliona evra za pripremne radove i projektovanje.

„Đerdap 3“

Ministarka je naglasila da su Srbija i Rumunija dve tradicionalno prijateljske zemlje, koje su u poslednjih deset godina udvostručile obim trgovinske razmene, kao i da se u oblasti energetike pripremaju važni projekti od zajedničkog interesa među kojima je najvažnija izgradnja HE „Đerdap 3“.

Nakon revitalizacije HE „Đerdap 1“, kojom je dobijeno novih 114 zelenih megavata i kojom je radni vek elektrane produžen za najmanje 30 godina, naredne godine treba da počne revitalizacija i HE „Đerdap 2“.

„Za elektroenergetski sistem Srbije rekonstrukcija i povećanje snage HE ‘Đerdap 2’ za oko 50 MW značiće veću stabilnost, kao i upotrebljivost rekonstruisanih agregata u narednih najmanje 30 godina od rekonstrukcije“, dodala je ministarka.

Ona je naglasila da je za obezbeđivanje dovoljno energije za balansiranje novih kapaciteta iz OIE u procesu energetske tranzicije, posebno važna izgradnja novih reverzibilnih hidroelektrana.

Ministarka je navela da je izgradnja RHE „Đerdap“ 3 jedan od najvećih projekata ne samo u Srbiji nego i u regionu. Završena je Prethodna studija opravdanosti sa Generalnim projektom, a Vlada Srbije proglasila je izgradnju RHE Đerdap 3 projektom od posebnog značaja.

Takođe je razgovarano i o planovima za povećanje kapaciteta za prenos električne energije, imajući u vidu značajan obim trgovine električnom energijom koji se obavlja između dve zemlje, rekla je ministarka. Obe zemlje deo su Transbalkasnog koridora za prenos električne energije, a kroz projekat „Beogrid“ planirano je da se prenosni kapaciteti na srpsko-rumunskoj granici povećaju za oko 500 megavata, rekli su iz ministarstva energetike.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.