Vesti iz zemlje

27.01.2022. 16:34

Nova ekonomija, Čedomir Savković

Autor: Nova Ekonomija

Građani mapiraju divlje deponije, ali nadležni ne čiste

Mobilna aplikacija Prijavi divlju deponiju koju je kreirala građanska inicijativa Crveni bedževi iz Smedereva postala je dostupna prošle godine i  do sada je imala preko 3.000 preuzimanja."Mi smo aplikaciju napravili za lokalno trž...

Foto: Nova ekonomija

Divlja deponija u beogradskom naselju Mirijevo

Mobilna aplikacija PrijaviDeponiju koju je kreirala građanska inicijativa Crveni bedževi iz Smedereva za manje od godinu dana imala je preko 3.000 preuzimanja. Međutim, još nije zaživela ideja da je koriste i komunalna preduzeća koja su nadležna za uklanjanje divljih deponija.

„Mi smo aplikaciju napravili za lokalno tržište. Hteli smo da animiramo građane Smedereva da mapiraju deponije, ali se ispostavilo da je ona nadišla taj geografski lokalitet“, kaže za Novu ekonomiju Nataša Rašković iz građanske inicijative Crveni bedževi.

Kako objašnjava, korisnici aplikacije imaju pristup mapi prijavljenih divljih deponija, opciju da neku divlju deponiju slikaju ili prijave. Prema njenom mišljenji, najmanji problem je imati mapu, a nešto sasvim drugo njena primena u praksi.

„Pokušali smo da tu aplikaciju poklonimo, nametnemo, uručimo našoj gradskoj upravi, javnom komunalnom preduzeću. Pokušavamo da ih animiramo da oni, služeći se tom mapom, uklanjaju divlje deponije“, objašnjava Nataša.

Ona kaže da se organizacija Crveni bedževi trenutno radi na obezbeđivanju sredstva za doradu aplikacije za divlje deponije. Jedan od ciljeva je, kako napominje da komunalna preduzeća mogu da naprave svoj nalog na aplikaciji, da prate i uklanjaju divlje deponije koje prijave građani .

„Komunalna preduzeća treba da obeleže da su uklonili tu divlju deponiju, to bi bio neki idealan koncept u kome zajedno radimo na uklanjanju deponija“, naglašava predstavnica Crvenih bedževa.

Mapa prijavljenih deponija dostupna je na sledećem LINKU.

Građani ubuduće mobilnom aplikacijom mogu da prijave divlje deponije

NOVA EKOLOŠKA NAČELA EU: NE BACAJ, VEĆ POPRAVLJAJ

Ona dodaje da je narastao broj deponija koji je prijavljen na mapi njihove aplikacije, kao i da je to jedan od važnih argumenata u njihovoj komunikaciji sa gradskom upravom, kada sa njom pregovaraju o poboljšavanju politike upravljanja otpadom:

„Problem je što ne postoji neki dijalog. Ovakvu aplikaciju bi trebalo da ima na raspolaganju neko ko uklanja deponije. Sve što mi možemo je da nju koristimo u argumentaciji za ozbiljnije bavljenje nekim projektom“.

Nataša kaže da su se Crveni bedževi ozbiljnije bavili problemom zagađenja vazduha, kao i da su prošle godine načeli problem upravljanja otpadom u svom gradu. Ocenjuje i da su građanske inicijative iz Smedereva poslednjih godina uspele da istaknu problem sa velikim zagađenjem vazduha u tom gradu.

„Smederevo je poslednjih godina enormno prljav grad, elementarno prikupljanje otpada se ne radi kako treba. Sva sela u okolini Smedereva uopšte nemaju sistem prikupljanja otpada. Znači vi živite u selu i niko ne dođe nikada da odnese taj otpad. Pa naravno da će se praviti divlje deponije“, naglašava Nataša.

Kako dodaje, Crveni bedževi će 5. februara imati performans u vezi sa upravljanjem otpadom i prljavštinom u Smederevu. Posle toga krenuće u novu etapu zagovaranja da se nagomilani ekološki problemi rešavaju i pored toga što ih nadležni ignorišu.

„Pokušavamo da dignemo na neki viši nivo tu kritičnu masu građana. Očekujemo veću primenu i korišćenje aplikacije u narednim mesecima“, poručuje predstavnica Crvenih bedževa.

Na rešavanju ekoloških problema u Smederevu Crveni bedževi rade kao jedna od inicijativa organizacije Pro.tok21.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.