Vesti iz zemlje

28.02.2024. 12:55

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Građani uzimali više keš kredita, manje se zajmili za kupovinu stana

Foto: Nova ekonomija/Paola Felix Meza

Krediti odobreni stanovništvu su u poslednjem kvartalu 2023. godine pali za 3,4 milijarde dinara ili za 0,2 odsto na međugodišnjem nivou, usled smanjenja stambenih kredita za 6,9 milijardi dinara i manjeg zaduženja po tekućem računu (pad od 2,4 milijarde dinara). Istovremeno, povećano je zaduživanje po osnovu keš kredita (za 3,5 milijarde dinara) i potrošačkih kredita, objavila je Narodna banka Srbije (NBS) u Izveštaju „Trendovi u kreditnoj aktivnosti“.

Međugodišnji rast kredita stanovništvu usporavao je sve do pred kraj 2023. godine, što je posledica rasta kamata na kredite, dodaje se u Izveštaju.

Keš krediti su, kao najdominantnija pozajmica u ukupnim kreditima stanovništvu, blago povećali učešće u ukupnom zaduživanju na 44,7 odsto u decembru (sa 44,3 odsto koliko je bilo u septembru), dok je učešće stambenih kredita istovremeno smanjeno sa 39,7 odsto na 39,3 odsto.

Prosečna kamatna stopa na novoodobrene dinarske kredite stanovništvu u četvrtom kvartalu prošle godine iznosila je 12,7 odsto i u odnosu na treći kvartal blago je snižena za 0,7 procentnih poena.

Istovremeno, kamatna stopa na dinarske stambene kredite (12,1 odsto) nije promenjena.

Prosečna ponderisana kamatna stopa na novoodobrene evroindeksirane kredite stanovništvu smanjena je u proseku u četvrtom kvartalu za 0,9 procentnih poena, na 6,4 odsto.  Kamatne stope na stambene kredite snižene su za 1,5 procenti poen na 5,1 odsto u četvrtom kvartalu prošle godine u odnosu na treći kvartal 2023.

Novoodobreni krediti privredi u četvrom kvartalu iznosili su 345 milijardi dinara, što je za devet odsto više nego u istom periodu 2022. godine.

Najzastupljeniji su i dalje krediti za likvidnost i obrtna sredstva (63,8 odsto), čiji je iznos viši za 32,1 odsto nego u istom periodu 2022, pri čemu je nešto više od polovine tih kredita bilo odobreno velikim preduzećima.

Udeo investicionih kredita iznosio je 22,9 odsto novih kredita, prema podacima NBS.

NBS privremeno ograničila kamate na stambene kredite

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.