Vesti iz zemlje

28.11.2023. 10:55

Nova ekonomija

Autor: Olivera Bojić

Keš krediti su dve trećine svih novih pozajmica u Srbiji

štednja penzioneri Foto: Paola Felix Meza

Keš krediti su građanima najpotrebniji, od svih novih pozajmica koje su građani podigli u bankama. Od novoodobrenih kredita stanovništvu u trećem kvartalu, koji su iznosili 132,3 milijarde dinara, keš krediti su činili gotovo dve trećine, pokazuju podaci Narodne banke Srbije (NBS).

Udeo stambenih krediti iznosio je 15,5 odsto novih pozajmica stanovništvu, što je niže nego u trećem kvartalu lane, kada su u proseku činili 23,3 odsto novih kredita. Stamebni krediti su smanjeni usled povišenih cena nekretnina i troškova zaduživanja, ocenjuje se u Izveštaju Centralne banke.

Zaoštravanje monetarne politike Narodne banke Srbije i Evropske centralne banke, kao odgovor na inflatorne pritiske, nastavlja da se prenosi na cenu kredita stanovništvu, koja kao i kod privrede raste sporijim tempom nego ranije, navodi se u Izveštaju NBS Trendovi u kreditnoj aktivnosti za treće tromesečje ove godine.

Prosečna kamatna stopa na novoodobrene dinarske kredite stanovništvu u trećem kvartalu izbosila je u proseku 13,4 odsto. Pri tome, prosečna kamatna stopa na najzastupljenije, gotovinske kredite povećana je za 0,1 procentni poen na 14,2 odsto, a stopa na ostale nekategorisane kredite za 0,2 procentna poena na 11,3 odsto.

Prosečna ponderisana kamatna stopa građanima na novoodobrene kredite indeksirane u evrima povećana je u proseku u trećem kvartalu za 0,1 procentni poen na 7,3 odsto. Od toga, za po 0,1 procenti poen povećane su kamatne stope na stambene kredite (na 6,6 odsto) i potrošačke kredite (na 6,4 odsto).

Pre nego što je ECB započela ciklus povećanja kamatnih stopa, u odnosu na jun 2022. godine zaključno sa septembrom 2023. prosečna stopa na nove kredite stanovništvu u evro znaku bila je viša za 3,5 procentna poena.

Narodna banka Srbije opet nije povećala referentnu kamatnu stopu

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.