Vesti iz zemlje

20.10.2023. 12:55

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Sve više kredita izdaje se na video-poziv

Dinari Foto: Paola Felix Meza

Broj ugovora o finansijskim uslugama na daljinu, odnosno zaključenih kredita bez odlaska na šalter, povećan je za 16,5 odsto i iznosio je 43.318 ugovora u trećem tromesečju, u odnosu na prethodni kvartal, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

Ukupan rast zaključenih ugovora u trećem kvartalu ove godine iznosi 9,7 odsto u odnosu na isto tromesečje prošle godine, pri čemu ugovori zaključeni putem video-identifikacije natprosečno rastu – čak 70,3 odsto, dok rast ugovaranja na drugi elektronski način iznosi 2,1 odsto.

Pri tome, rast broja ugovora zaključenih elektronskim putem, zapravo drugim načinima osim video-identifikacije, uz pomoć korišćenja interneta, elektronske pošte ili telefona, bio je 16,3 odsto (35.862 u trećem tromesečju u odnosu na 30.826 u odnosu na drugo tromesečje), dok putem video-identifikacije iznosi 17,2 odsto (7.456 u trećem kvartalu u odnosu na 6.362 u drugom kvartalu).

Prema podacima NBS, od elektronskih načina sklapanja ugovora, video-identifikacija korisnika brzo raste, o čemu svedoči podatak da je u prva tri tromesečja 2023. godine sklopljeno za 39,2 odsto ugovora više nego u istom periodu prethodne godine (18.807 u odnosu na 13.507).

Posmatrano po vrsti ugovorenog finansijskog proizvoda koji klijenti zaključuju sa bankama, najčešće se na daljinu zaključuju ugovori o gotovinskom kreditu (53 odsto) i dozvoljenom prekoračenju (21 odsto), dok je nešto manje zastupljeno ugovaranje ostalih usluga (devet odsto), kao i platnih računa (devet odsto) i štednje (osam odsto).

Zaključivanje ugovora na daljinu omogućeno je Zakonom o zaštiti korisnika finansijskih usluga kod ugovaranja na daljinu, koji je na predlog Narodne banke Srbije usvojen 2018. godine, kao i Odlukom o uslovima i načinu utvrđivanja i provere identiteta fizičkog lica korišćenjem sredstava elektronske komunikacije, koju je Narodna banka Srbije donela 2019. godine, saopštila je Narodna banka Srbije.

Ukupna premija osiguranja 670 miliona evra, pad učešća životnih polisa

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.