Vesti iz zemlje

18.10.2023. 09:29

Nova ekonomija

Autor: Olivera Bojić

Ukupna premija osiguranja 670 miliona evra, pad učešća životnih polisa

štednja penzioneri Foto: Paola Felix Meza

Osiguravajuće kompanije u Srbiji ostvarile su ukupnu premiju u iznosu od 78,6 milijardi dinara (oko 670 miliona evra) u drugom tromesečju ove godine, što je rast od 16,3 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, prema podacima Narodne banke Srbije.

U strukturi ukupne premije, učešće premije životnih osiguranja smanjilo se sa 20,2 odsto koliko je bilo u drugom tromesečju prošle godine na 18,5 odsto u istom periodu ove godine, usled većeg nominalnog rasta premije neživotnih polisa od rasta premije životnih.

Prema vrstama osiguranja struktura ukupne premije u drugom tromesečju ove godine donekle je izmenjena u odnosu na strukturu u istom periodu lane.

Prema učešću u ukupnoj premiji i dalje dominira osiguranje od odgovornosti zbog upotrebe motornih vozila sa 28,7 odsto. Na drugom mestu su imovinska osiguranja sa 21,4 odsto, zatim životna osiguranja sa 18,5 odsto, navodi se u Izveštaju NBS za sektor osiguranja u drugom tromesečju.

Ali, počev od prvog kvartala ove godine, dobrovoljno zdravstveno osiguranje sa 10,5 odsto učešća u ukupnoj premiji beleži veće učešće od osiguranja motornih vozila – kasko (10,2 odsto).

Premija neživotnih osiguranja u drugom kvartalu ove godine beleži rast  18,7 odsto u odnosu na isti period 2022. godine. Pri tome, premija osiguranja od
odgovornosti zbog upotrebe motornih vozila ostvarila je rast od 19,6 odsto, premija imovinskih osiguranja 10,5 odsto, polise dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja čak 51,6 odsto, a premija osiguranja motornih vozila – kasko 17,1 odsto.

Premija dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja, očekivano je značajnije povećana (51,6 odsto), imajući u vidu da se od početka pandemije promenila svest o važnosti zdravlja. Četiri osiguravajuće kompanije pokrivaju gotovo tri četvrtine tržišta dobrovoljno zdravstevnog osiguranja, pri čemu su u velikoj meri zastupljena osiguranja koja ugovaraju poslodavci za svoje zaposlene.

Osiguranje od posledica nezgode beleži blagi rast od 0,8 odsto u ukupnoj premiji, ali i pad učešća sa 2,6 odsto u drugom tromesečju prošle godine na 2,2 odsto u istom periodu ove godine.

U Srbiji je na kraju drugog tromesečja ove godine poslovalo 20 osiguravajućih kompanija, od kojih se 16 bavi isključivo poslovima osiguranja, dok se poslovima reosiguranja bave četiri društva.

Kome će pripasti premija osiguranja beogradskog metroa?

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.