Vesti iz zemlje

07.06.2021. 16:44

Građanski preokret

Autor: Nova Ekonomija

Građanski preokret: Poništiti građevinsku dozvolu za fabriku Linglonga

Organizacija Građanski prekret iz Zrenjanina saopštila je da je tužila Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj i zatražila je poništavanje građevinske dozvole za izgradnju kineske fabrike automobilskih g...

Foto: Nova ekonomija

Organizacija Građanski prekret iz Zrenjanina saopštila je da je tužila Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj i zatražila je poništavanje građevinske dozvole za izgradnju kineske fabrike automobilskih guma Linglong.

Tužba protiv sekretarijata podneta je pred Upravnim sudom, a kako tvrdi Građanski preokret, građevinska dozvola je nezakonita kao preuranjen akt, jer je izdata pre odluke o Studiji o proceni uticaja na životnu sredinu.

Napominje se da se o toj studiji još uvek pred drugim državnim organom, kao i da se tužbom ukazuje da je svrha davanja saglasnosti za nju zapravo prevencija negativnog uticaja na životnu sredinu.

„Tužbom se ukazuje da je za izdavanje građevinske dozvole investitoru bilo neophodno i pribavljanje Uslova zaštite prirode koje izdaje Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, jer se u neposrednoj blizini parcele na kojoj se gradi fabrika guma nalazi Specijalni rezervat prirode Carska bara“, dodaje Građanski preokret.

Linglong kako se navodi nije priložio dokaz da je takve uslove tražio i dobio, što je Pokrajinski sekretarijat zanemario.

Građanski preokret naglašava da Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj izdavanjem nezakonite građevinske dozvole „pokušava da pravno pokrije dosadašnju bespravnu gradnju i krivično delo građenje bez građevinske dozvole koje je na više od 47 hiljada kvadratnih metara izvršio Linglong, a ustanovio građevinski inspektor“.

KRIVIČNE PRIJAVE PROTIV KOMPANIJE LINGLONG ZBOG NELEGALNE GRADNJE

Građanski preokret je prošle nedelje podneo krivične prijave i protiv same kompanije Linglongpred Osnovnim javnim tužilaštvom u Zrenjaninu, takođe zbog nelegalne gradnje. 

Taa organizacija ranije je saopštila i da je Grad Zrenjanin beogradskom preduzeću Milenijum tim, koje gradi Beograd na vodi, platio 400 miliona dinara za uklanjnje mina na zemljištu na kojem se gradi kineska fabrika guma Linglong.

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) pre nekoliko meseci je saopštio da je Linglongu nelegalno dodeljena i državna pomoć u ukupnom iznosu od 83,49 miliona evra.

Već nekoliko puta kineski radnici koji učestvuju u izgradnji te fabrike mnogim medijima brane da naprave reportažu ispred njenog ulaza. Ipak, kamere na dronovima su više puta snimile kako gradilište izgleda iz vazduha.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.